BMW și transportul în comun, de aceeași parte a baricadei. Cum au ajuns motoarele BMW la autobuzele Astra Arad?

Autor: ProMotor 14 ian. 2020 Stiati ca...

BMW și transportul în comun au fost mereu de aceeași parte a baricadei, deși evenimentele din ultima perioadă au dat naștere apariției a două tabere, cea a șoferilor de automobile bavareze și cea a șoferilor de mijloace de transport în comun, dar și unei relații tensionate între aceștia.

Galerie foto

Puțini știu însă, că BMW, după ce s-a consacrat ca producător de motoare de avion, după Primul Război Mondial, a experimentat și producția de motoare de autobuze. Propulsoarele au ajuns la autobuzele Astra, la începutul anilor 1920. Una dintre sursele care atestă informația este revista Oldtimer Mark din octombrie 2017.

Un investitor austriac de origine italienă, Camillio Casteglioni, a fost cel care a reorganizat marca BMW ca producător de mtooare cu diverse aplicații, acestea punând în mișcare de la motociclete și până la autovehicule speciale. Acesta este și unul dintre principalii investitori la Astra Arad. Castiglioni este considerat un pion de bază în fondarea a ceea ce va deveni în cele din urmă BMW AG.

La aproape un secol distanță, sistemul de propulsive BMW a fost din nou instalat într-un autobuz. De această dată, donator a fost BMW i3. Sistemul baterie-motor de la primul BMW electric de serie pune în mișcare autobuzele electrice Jest, construite de producătorul turc Karsan. Nicio baterie nu a necesitat înlocuirea din cauza degradării, până la această oră, desi există utilizatori care au trecut de mult de borna de 200.000 de kilometri. Ulterior, BMW a decis extinderea garanției europeane pentru bateria de la noile BMW i3 până la 160.000 de kilometri.

Navigație care propune trasee cu transport în comun

Mai mult, BMW i3 este primul automobil din lume cu sistem de navigaţie care poate propune trasee care includ mijloacele de transport în comun. BMW oferă, o premieră în România, navigaţie cu informaţii reale de trafic pentru sistemele de navigaţie din țara noastră.

BMW susține și programele de car-sharing. DriveNow, cu 30% din flotă alcătuită din automobile BMW i3, și Daimler Car2Go formează împreună ShareNow, începând cu data de 13 ianuarie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide