2022: Ce se întâmplă dacă pierzi permisul auto și în cât timp trebuie declarată pierderea

Autor: Mihai Morcovescu 04 feb. 2022 Știri auto

Pentru mulți dintre șoferi, permisul auto este vital deoarece aceștia au un job unde activitatea se desfășoară în cea mai mare parte a timpului pe roți. De aceea, în cazul în care își pierd permisul, dintr-un motiv sau altul, situația devine extrem de delicată.

Cu toate acestea, ei nu trebuie să se panicheze. Pentru astfel de situații există posibilitatea eliberării unui duplicat. Dacă te numeri printre cei care și-au pierdut permisul de conducere sau dacă acesta a fost deteriorat ori furat îți vom spune ce trebuie să faci pentru a obține unul nou.

Cum obții un duplicat după permisul auto?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Dacă ți-ai pierdut permisul de conducere și dorești să obții unul nou va trebui să urmezi o anumită procedură. Pentru asta va trebui să faci un drum la DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor) cu un set de documente.

Iată ce trebuie să conțină dosarul pentru eliberarea unui duplicat după permisul auto:

  • actul de identitate în original și copie;
  • declarația pe propria răspundere pentru pierderea permisului auto sau furtul acestuia, după caz;
  • cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere, în valoare de 89 de lei (poate fi achitată cash la ghișeu ori prin orice altă metodă de plată online prin Internet Banking);
  • permisul în original (dacă permisul a fost deteriorat).

Ai la dispoziție 15 zile din momentul declarării pierderii, furtului ori a distrugerii permisului auto să soliciți eliberarea unui alt permis. Noul document va fi eliberat de către unitatea de poliție pe raza căreia titularul își are domiciliul sau reședința (în cazul cetățenilor străini).

Pentru asta vei avea nevoie și de adeverința provizorie. Ți se va mai solicita dovada publicării în Monitorul Oficial a declarării nulității documentului pierdut sau furat. După ce vei completa dosarul și cu aceste acte vei putea obține un permis auto nou. Durata de valabilitate a duplicatului va fi aceeași cu a permisului original.

În cât timp trebuie să declari pierderea?

Legislația în vigoare spune că trebuie să declari pierderea, furtul ori deteriorarea permisului în cel mult 48 de ore. Drept urmare, ți se va elibera o adeverință pe baza căreia vei putea să conduci până la eliberarea noului permis.

Șoferii care nu declară pierderea sau furtul permisului auto si nu solicită un nou document pot fi sancționați cu 4 sau 5 puncte amendă. Cu alte cuvinte, dacă t afli în această situație, ai putea fi amendat cu până la 725 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide