2023: Care e limita de alcoolemie pentru șoferi și când face Poliția dosar penal

Autor: Radu Țuțulan 26 iul. 2023 Știri auto

România are unele dintre cele mai restrictive legislații la nivel european în ceea ce privește limita de alcoolemie pentru șoferi, iar cei care depășesc pragul stabilit riscă dosar penal și chiar închisoare.

Din cauza numeroaselor accidente rutiere provocate de șoferi care au consumat alcool și s-au urcat apoi la volan, autoritățile din România au implementat una dintre cele mai drastice legislații la nivel european în această privință. Mai exact, ZERO ALCOOL! Orice persoană care conduce un autovehicul și este depistată cu etilotestul că a băut, va fi sancționată. Diferența este că pentru concentrațiile mici de alcool, șoferii se aleg doar cu o amendă și suspendarea permisului de conducere, în timp ce conducătorilor auto care au consumat mai mult li se întocmește dosar penal și riscă să ajungă la închisoare.

Când scapi doar cu o amendă

Ordonanță de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool pur în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge. De asemenea, prevede sancțiunile pe care le poate aplica polițistul celui care a comis abaterea.

Astfel, dacă aparatul etilotest, folosit de polițiști pentru a măsura concentrația de alcool din aerul pur expirat, indică o valoare cuprinsă între 0,01 și 0,40 mg/l, atunci conducătorul auto va fi amendat contravențional și i se va suspenda permisul pentru 90 de zile. Sancțiune este între 9 și 20 de puncte de amendă. Asta înseamnă că va plăti pentru fapta sa o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei.

Când se întocmește dosar penal

”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Așadar, orice concentrație alcoolică peste 0,40mg/l în aerul expirat atrage după sine nu doar suspendarea permisului și amendă, ci și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Iar dacă instanța de judecată va considera oportun, șoferul poate ajunge chiar și în spatele gratiilor pentru cel puțin 365 de zile.

”Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în textul aceleiași ordonanțe, la punctul 5.

Practic, refuzul de a fi testat cu aparatul etilotest sau de a vi se lua probe de sânge este și mai aspru sancționat. Iar în instanță, această încălcare a legii este considerată de cele mai multe ori circumstanță agravantă, astfel încât conducătorul auto riscă o pedeapsă mult mai severă.

Amenda maximă este tot de 2.900 lei, la fel ca în cazul celor care au o concentrație de cel mult 0,4 mg/l alcool în aerul expirat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Romana / Facebook


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide