2023: Cât timp poți circula cu permisul expirat? Ce prevede Codul Rutier actualizat

Autor: Radu Țuțulan 07 nov. 2023 Știri auto

Codul Rutier a fost actualizat în această vară, iar Guvernul a introdus noi prevederi privind carnetul de conducere. Cât poți circula cu permisul expirat?

Guvernul României a aprobat, anul acesta, mai multe modificări ale Codului Rutier. Principalele reguli privind circulația și documentele necesare pentru șoferi au rămas neschimbate.

Însă, au fost efectuate câteva schimbări pentru șoferii cu permis de conducere obținut în străinătate.

Modificări pentru șoferii cu permis auto obținut în altă țară

Pe 12 august a intrat în vigoare Ordonanța de Guvern 29/2023, prin care a fost modificat Codul Rutier.

Datorită acestei Ordonanțe, șoferii care dețin permise de conducere emise în alte țări pot obține mai ușor un carnet auto românesc. Ei nu vor mai trebui să urmeze cursurile unei școli de șoferi din țara noastră, ca până acum.

Ci, se pot înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică. Dar, mai înainte, trebuie să efectueze o examinare medicală și să demonstreze că sunt apți din punct de vedere fizic și mental să conducă o mașină.

Totodată, s-a schimbat modalitatea de restituire a permisului de conducere, în condițiile în care a fost reținut ca urmare a constatării preliminare a faptului că șoferul a consumat substanțe psihoactive.

Permisul va putea fi restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice. S-a renunțat, astfel, la procedura aplicată până în această vară. Șoferii trebuiau să obțină de la procuratură o decizie de clasare a dosarului de urmărire penală. Ceea ce putea dura zile, săptămâni sau chiar luni.

Cât poți conduce cu permisul expirat?

Modificarea Codului Rutier, făcută de Guvern anul acesta, nu a schimbat legislația la acest capitol.

În continuare, șoferii sunt obligați să dețină un permis de conducere valabil în momentul în care urcă la volan.

Astfel, în momentul în care permisul a expirat, nu mai ai dreptul să conduci. Decât după ce îl reînnoiești, desigur.

În cazul în care ești prins cu permisul de conducere expirat, riști o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide