2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef din Poliție

Autor: Radu Țuțulan 05 dec. 2023 Știri auto

Mii de tineri se luptă, în fiecare an, pentru a intra la Academia de Poliție, sperând la un venit sigur și un trai decent. Iată ce salariu are un polițist de la Rutieră, în condițiile în care șefii din Poliție pot depăși 20.000 de lei lunar.

Sindicatul Național al Polițiștilor (SNPPC) a prezentat ce salariu are un polițist debutant, în 2023. După 3-4 ani de studiu și antrenamente intense, la Academia de Poliție, tinerii ofițeri câștigă puțin peste salariul minim pe economie.

În schimb, șefii din Poliție pot ajunge la un salariu de peste 20.000 de lei, mult peste venitul mediu din România.

Ce salariu are un polițist de la Rutieră

Indiferent că activează în cadrul Brigăzii Rutiere sau la o secție de Poliție, ofițerii debutanți au aproximativ același venit.

Pe lângă salariul de încadrare 2.200 de lei, tinerii polițiști repartizați în alte localități decât în cele de domiciliu mai beneficiază și de 400 de lei pentru chirie. Sume deloc motivante pentru noua generație de polițiști”, precizează SNPPC.

Sindicatul atrage atenția că aceste venituri sunt mult sub nevoile reale ale unui polițist. Ceea ce face ca tot mai mulți tineri să renunțe la uniformă chiar din primul an.

Deficitul real din Poliția Română se apropie de 50.000 angajați în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Locurile de la școlile postliceale au fost ocupate doar pe jumătate. Mai mult, o parte din tinerii absolvenți își dau demisia după primul an de la angajare. Dacă tot se vrea desființarea unor instituții, poate ar trebui și la Poliție să stingem lumina și să închidem”, conchid sindicaliștii din Poliția Română.

Ce salarii au șefii din Poliție

Polițiștii care reușesc să reziste 10-20 de ani în sistem, pot ajunge la un venit acceptabil. Iar cei care ocupă o poziție de conducere pot câștiga mult peste venitul mediu din România.

De exemplu, ofițerii cu funcții de comandă ajung la venituri de peste 24.000 de lei, net. Dar, depinde de departamentul în care lucrează sau pe care îl conduc. Pentru că sunt ofițeri cu funcție de conducere care nu câștigă mai mult de 5.200 de lei.

Ofițerii care nu ocupă funcții de conducere, au venituri cuprinse între aproximativ 2.400 de lei și puțin peste 10.000 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide