2023: Detalii despre examenul la școala de șoferi. Cum te poți programa mai repede la proba practică

Autor: Radu Țuțulan 09 nov. 2023 Știri auto

Absolvenții cursurilor de conducători auto se pot programa la proba practică mai repede, în anumite condiții. Iată câteva detalii despre examenul la școala de șoferi.

Aproape 200.000 de persoane obțin, în fiecare an, permis de conducere în România.

Numărul acestora ar fi, însă, mult mai ridicat dacă timpul de așteptare pentru a fi programat la proba practică nu ar fi atât de mare.

Dar unora le poate surâde șansa și se pot programa, în anumite condiții, mai repede la examen.

Cum te poți programa mai repede la proba practică

Programarea la proba practică se face online, pe site-ul Direcției de Permise și Înmatriculări Auto. Cei care au promovat testarea teoretică, au la dispoziție un calendar din care pot alege data la care vor să susțină examinarea practică.

Din păcate, numărul polițiștilor examinatori este limitat, iar șoferi aspiranți sunt tot mai mulți. De aceea, sunt multe cazuri în care un candidat care vrea să susțină proba practică pentru permisul auto așteaptă chiar și 3 luni până susține examenul.

Un elev care a terminat cursurile practice de conducere la final de octombrie, a fost programat abia în ianuarie la traseu. Deci, cine va vrea azi să se programeze pentru proba practică, va găsi loc cel mai probabil abia peste 2-3 luni”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru.

Unii candidați pot avea însă noroc. Chiar dacă au programat deja proba practică peste 2-3 luni, pot avea șansa să se elibereze un loc mai devreme.

Se poate întâmpla ca un candidat programat anterior să se retragă. Sau să fie suplimentat numărul examinatorilor. Astfel, pot să apară locuri libere și te poți programa mult mai repede la proba practică”, a mai explicat instructorul auto.

După cât timp te poți reprograma la traseu în 2023

Dacă ai picat proba practică, te poți reprograma pentru o nouă examinare. Dar trebuie să aștepți 15 zile până vei putea selecta o nouă dată de testare.

În plus, va trebui să efectuezi cel puțin 6 ore suplimentare de conducere, pentru care vei primi o adeverință.

Pentru a te reprograma, trebuie să te prezinți la sediul DRPCIV cu dosarul, dovada achitării taxei de permis și adeverința.

Dacă toate documentele sunt în regulă, vei fi reprogramat la traseu în cel mai scurt timp posibil. Ceea ce poate înseamna tot 2-3 luni, în funcție de locurile disponibile.

De câte ori poți da traseul pentru permisul auto

Absolventul școlii de șoferi are la dispoziție un an pentru a promova examenele pentru permisul auto.

Fie că ai picat sala, fie traseul, trebuie să aștepți cel puțin 15 zile până vei susține din nou proba. În cazul examenului teoretic, timpul de așteptare este foarte scurt. Astfel, poți susține proba chiar și la un interval de 15 zile.

În cazul probei practice, însă, va trebui să aștepți 2-3 luni. Au fost situații când candidații au primit loc chiar și după 6 luni.

Teoretic, persoana care vrea să obțină permisul auto poate susține proba practică chiar și de două ori într-o lună. În realitate, candidații pot da traseul de 4-5 ori într-un an. Iar cei mai ghinioniști, care sunt programați după 6 luni, nu au decât două șanse pentru a promova examenul.

Cei care în decurs de un an nu au obținut permisul auto, trebuie să se înscrie din nou la școala de șoferi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide