2023: Închisoare, dacă repari mașina fără acordul Poliției! De ce ești obligat să faci asta?

Autor: Radu Țuțulan 17 sept. 2023 Știri auto

Poate că nu mulți șoferi știu, dar legea interzice, în anumite situații, să repari mașina fără acordul poliției, iar cei care încalcă aceste dispoziții pot ajunge la închisoare.

Conform legii 195/2022, șoferii care au fost implicați într-un accident auto sunt obligați să-l raporteze. Fie la firma de asigurări, dacă e fără victime, fie la Poliție, dacă e cu mai mult de 2 vehicule implicate.

Șoferii pot face o constatare amiabilă, doar dacă sunt numai 2 vehicule implicate în accident, fără victime. Altfel, dacă nu deține asigurare CASCO, șoferul trebuie să se prezinte la biroul de accidente ușoare al Poliției Rutiere.

În cât timp trebuie raportat un accident

Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație, sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului”, se precizează în Art. 79 din Codul Rutier.

Această lege se aplică dacă, în urma accidentului, nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale.

În cazul accidentului cu victime, poliția trebuie chemată la fața locului.

Dacă accidentul (fără victime) s-a produs din vina ta și nu te prezinți la poliție, atunci riști suspendarea permisului auto și până la 725 de lei amendă.

Închisoare, dacă repari mașina fără acordul Poliției

Constituie contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, conform Art 99 (4), din legea 195/2002.

Așadar, fie că și-a lovit singur mașina, fie că a fost implicat într-un accident, șoferul este obligat să anunțe producerea acestuia. Poliția Rutieră sau firma de asigurări îi va elibera, apoi, o dovadă de reparații.

Și doar în baza acestei autorizații, va putea să-și repare, în mod legal, mașina. În caz contrar, atât șoferul, cât și mecanicul sau proprietarul service-ului pot ajunge la închisoare.

Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform ART 340 (4) din Codul Penal.

Așadar, dacă nu există o dovadă de reparații sau o constatare a companiei de asigurări, Poliția poate întocmi dosar penal pentru repararea unei mașini implicate într-un accident. Iar șoferul, mecanicul și proprietarul service-ului riscă, cu toții, până la 2 ani de închisoare.

Din informații primite de la poliție, au existat cazuri în care șoferii vinovați de producerea unor accidente cu victime au încercat să-și ascundă urmele. Și-au reparat mașinile, fie acasă fie la service, fără dovadă de la Poliție. Dar au fost identificați până la urmă și s-au ales cu 3 infracțiuni. Vătămare corporală, fugă de la locul accidentului și repararea mașini fără dovadă de la poliție.

Ceea ce reprezintă circumstanțe agravante. Astfel că instanța poate dispune o pedeapsă mult mai severă. Inclusiv se poate adăuga un spor de pedeapsă, pentru concurs de infracțiuni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide