2023: Se poate circula cu o copie după permisul auto? Ce se întâmplă dacă prezinți polițistului o copie xerox

Autor: Radu Țuțulan 03 oct. 2023 Știri auto

Șoferii sunt obligați să aibă asupra lor o serie de documente în original, dar legea le dă dreptul să prezinte polițistului, în caz de control, și o copie după anumite acte.

Codul rutier prevede că toți conducătorii auto sunt obligați să dețină asupra lor o serie de documente.

Unele pot fi copii după actele originale. Sau pot fi prezentate în format electronic, pe telefonul mobil. Dar altele este obligatoriu să fie asupra șoferilor în original.

Se poate circula cu o copie după permisul auto?

Șoferii care nu au asupra lor carnetul de conducere în original și prezintă polițistului o copie după permisului auto riscă să fie amendați.

Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Așadar, pentru că legea nu prevede nici opțiunea de „copie” nici cea de „variantă electronică”, conducătorii auto sunt obligați să aibă în permanență asupra lor și să prezinte în original polițiștilor:

        • permisul de conducere
        • cartea de identitate/buletinul/pașaportul
        • certificatul de înmatriculare

Doar asigurarea obligatorie RCA poate fi prezentată sub formă de copie ori în format electronic.

De ce trebuie să ai la tine permisul de conducere

Identitatea șoferului și toate informațiile despre permisul său de conducere pot fi accesate de polițiști prin intermediul stației de comunicare din dotare. Dar pot fi cazuri în care aceasta nu funcționează sau sistemul nu poate fi accesat.

De aceea, legea-i obligă pe șoferi să aibă asupra lor întotdeauna, în original, aceste documente.

În plus, există o serie de sancțiuni care presupun reținerea talonului sau a permisului de conducere. Și, evident, agentul constatator nu va putea reține o copie a acestor documente.

Sancțiuni pentru șoferii care nu au permisul asupra lor

Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 870 și 1.160 lei.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Aceeași amendă o poți primi și dacă prezinți doar o copie a permisului, a certificatului de înmatriculare sau a cărții de identitate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Poliția Română


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide