2023: Se poate circula cu o copie după talonul mașinii? Ce scrie în Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 22 sept. 2023 Știri auto

Este bine să știi dacă se poate circula cu o copie după certificatul de înmatriculare a mașinii sau ești obligat să-l ai în original asupra ta, mai ales că amenda este una destul de mare pentru lipsa talonului.

Sunt cazuri când șoferii, pentru a se asigura că nu pierd certificatul de înmatriculare, îl lasă acasă. În schimb, țin asupra lor o copie a talonului, pentru a-l prezenta polițistului, dacă e oprit în trafic.

Dar, conform legii, într-o astfel de situație șoferul încalcă legea. Și riscă o amendă destul de mare.

Se poate circula cu o copie după talonul mașinii?

Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Așadar, trebuie prezentate în original toate aceste documente. Pentru că legea nu prevede nici opțiunea de „copie” sau „variantă electronică”, ca în cazul asigurării RCA.

În plus, dacă polițistul va constata o abatere pentru care va fi necesară reținerea talonului, acesta nu va avea ce reține dacă îi e prezentată o copie.

Deci, șoferii care nu au asupra lor certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare, vor fi amendați.

Cât e amenda pentru lipsa talonului

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.

Astfel, conform legii, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 870 și 1.160 lei.

Aceeași amendă o primești și dacă prezinți doar o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide