2024: Amendă pentru șoferii care nu înlocuiesc la timp anvelopele de iarnă. Sancțiunile depășesc 3.000 de lei

Autor: Radu Țuțulan 13 feb. 2024 Știri auto

Șoferii care nu își înlocuiesc la timp anvelopele de iarnă riscă să fie amendați, iar sancțiunea poate depăși 3.000 de lei. Iată de ce trebuie schimbate aceste cauciucuri și la ce detaliu e obligatoriu să fie atenți conducătorii auto.

Lipsa anvelopelor de iarnă când circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau gheață e sancționată cu o amendă de până la 3.300 de lei.

În plus, va fi reținut certificatul de înmatriculare al mașinii. Ceea ce înseamnă că vehiculul nu mai poate fi condus până nu o e echipat corespunzător.

Dar, această sancțiune se aplică și celor care nu își înlocuiesc la timp cauciucurile de iarnă, care s-au uzat excesiv.

Amendă pentru șoferii care nu își înlocuiesc la timp anvelopele de iarnă

Indiferent că au anvelope de vară sau cauciucuri de iarnă, șoferii pot fi sancționați drastic dacă nu le schimbă la timp.

Pentru că legea stabilește o serie de reguli clare în ceea ce privește tipul de cauciucuri și gradul de uzură.

Astfel, dacă anvelopele de iarnă sunt prea uzate, acestea își pierd aderența și devin foarte periculoase. De aceea, toți șoferii car esunt prinși că folosesc anvelope a căror uzură este sub limita legală, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.

Cum verifici nivelul de uzură al cauciucurilor de iarnă

Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală, fără aparate de specialitate.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea.

Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică pe timp de iarnă va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii.

De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime. În interiorul acestor profile există mici linii de ghidaj. Acestea sunt trasate la anvelopele de iarnă la o înălțime de maximum 4 mm.

În momentul în care profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii de ghidaj, atunci anvelopa trebuie înlocuită pentru că este prea uzată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide