2024: Cât costă să aduci o mașină din Olanda. E mai ieftin cu platforma sau pe cont propriu?

Autor: Radu Țuțulan 13 feb. 2024 Știri auto

Cei care vor să cumpere din Olanda o mașină la mâna a doua pot merge personal să o aducă în România sau pot cere sprijinul unei firme care să le aducă pe o platformă. Dar care dintre opțiuni este mai ieftină?

Cei care cumpără o mașină din Olanda trebuie să parcurgă cu aceasta, până în România, aproximativ 2.000 de kilometri pentru a o aduce în țară. Aceasta poate fi transportată „pe roți” sau cu platforma.

Dacă va fi adusă în regim propriu, atunci trebuie luate în calcul mai  multe costuri, precum biletul de autobuz sau avion și cazarea.

Cât costă să aduci personal o mașină din Olanda

Din București până în Amsterdam prețul unui bilet de avion pornește de la aproximativ 50 de euro, dacă e cumpărat cu mai mult timp înainte. Dar poate ajunge la aproape 200 de euro, când e luat în ultimul moment.

O altă variantă e transportul cu autocarul până Olanda, la un preț care pornește de la aproximativ 100 de euro. Dar călătoria va dura aproximativ 2 zile.

În plus, cazarea pentru 2-3 nopți va costa, în medie, între 60 și 150 de euro, în funcție de tipul cazării.

Apoi, după ce mașina e cumpărată, trebuie achitate numerele provizorii și taxele de drum spre România. Ceea ce înseamnă aproximativ 300 de euro, în medie. La care se adaugă combustibilul, deci alți aproximativ 200 de euro.

Așadar, cei care vor să aducă pe cont propriu o mașină din Olanda, o aibă de plătit de la 650 de euro în sus.

E mai ieftin cu platforma sau pe cont propriu?

Companiile care se ocupă cu transportul de mașini din Olanda percep, în general, sume cuprinse între 700 de euro și 1.500 de euro.

Depinde de două aspecte, zona de unde trebuie luată și tipul de transport. Dacă o aducem cu platforma descoperită, e mai ieftin. Dacă e o mașină premium, atunci trebuie transportată cu un camion acoperit. Ceea ce va înseamna un cost mai mare. În general, pentru o mașină de clasă mică sau medie, prețul e de 700-800 de euro. Dar am avut vehicule la care a costat peste 5.000 de euro transportul, de exemplu un Lamborghini sau un Rolls-Royce, pentru că a fost nevoie de asigurări speciale”, a explicat pentru ProMotor reprezentantul unei companii de transport din Cluj.

Practic, costul se negociază pentru fiecare vehicul în parte. Iar pentru servicii suplimentare, precum verificarea tehnică a vehiculului și întocmirea de acte, se mai percepe un comision de câteva sute de euro.

Astfel, vedem că sunt similare costurile atât în cazul celor care aduc pe cont propriu mașina în țară, cât și a celor care apelează la o platformă.

Diferența e că firmele de transport oferă și o asigurare a vehiculului. Astfel încât, dacă se întâmplă un accident pe drum, proprietarul vehiculului își poate recupera banii integral.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide