2024: Cât timp poți conduce cu permisul expirat?

Autor: Radu Țuțulan 16 ian. 2024 Știri auto

Codul Rutier a fost actualizat recent și prevede amenzi mai mari în 2024 pentru șoferii care încalcă legea circulației. Astfel, s-a mărit ți sancțiunea pentru cei care circulă cu permisul expirat.

Guvernul României a aprobat, anul trecut, mai multe modificări ale Codului Rutier. Principalele reguli privind circulația și documentele necesare pentru șoferi au rămas neschimbate.

Însă, a fost modificat modul de calcul al punctului de amendă. Astfel, acesta reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut pe țară. Ceea ce înseamnă o majorare de 20 de lei față de valoarea din 2022.

De asemenea, anul trecut au mai fost adoptate câteva schimbări pentru șoferii cu permis de conducere obținut în străinătate.

Modificări pentru șoferii cu permis auto obținut în altă țară

Șoferii care dețin permise de conducere emise în alte țări pot obține, acum, mai ușor un carnet auto românesc. Ei nu vor mai trebui să urmeze cursurile unei școli de șoferi din țara noastră.

Ci, se pot înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică. Dar, mai înainte, trebuie să efectueze o examinare medicală și să demonstreze că sunt apți din punct de vedere fizic și mental să conducă o mașină.

Totodată, s-a schimbat modalitatea de restituire a permisului de conducere, în condițiile în care a fost reținut ca urmare a constatării preliminare a faptului că șoferul a consumat substanțe psihoactive.

Permisul va putea fi restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice. S-a renunțat, astfel, la procedura aplicată până în această vară. Șoferii trebuiau să obțină de la procuratură o decizie de clasare a dosarului de urmărire penală. Ceea ce putea dura zile, săptămâni sau chiar luni.

Cât timp poți conduce cu permisul expirat?

Modificarea Codului Rutier, făcută de Guvern anul acesta, nu a schimbat legislația la acest capitol. În continuare, șoferii sunt obligați să dețină un permis de conducere valabil în momentul în care urcă la volan.

Astfel, în momentul în care permisul a expirat, nu mai au dreptul să conducă. Singura modalitate de a-și recăpăta acest drept e să solicite reînnoirea carnetului de conducere.

În cazul în care un șofer conduce, deși are permisul expirat, riscă o amendă contravențională de până la 1.320 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide