2024: Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic de poliție. Ce poți face când constați un abuz

Autor: Radu Țuțulan 13 mai 2024 Știri auto
2024: Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic de poliție. Ce poți face când constați un abuz

Conform Constituției, toți cetățenii sunt egali în fața legii și au o serie de drepturi și obligații, în funcție de mai multe circumstanțe. De exemplu, iată ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic de poliție pentru control.

Printre șoferi s-a răspândit ideea că un polițist nu are dreptul să te oprească decât dacă ai încălcat legea. Și e obligat să se prezinte, să poarte cascheta și să-ți arate ordinul de serviciu, dacă-l soliciți.

Sau, atunci când ai depășit viteza legală, agentul constatator trebuie să îți prezinte certificatul de omologare a radarului.

Aceste „vorbe din popor” se împletesc cu prevederile Codului Rutier și cele ale Constituției României. De aceea, parțial sunt adevărate, însă de multe ori sunt invenții ale șoferilor.

Pentru că, în realitate, șoferii au o serie de drepturi clar prevăzute în lege. Iar autoritățile sunt obligate să le respecte, altfel se consideră că s-a comis un abuz.

Poliția te poate opri dacă nu ai încălcat nicio lege?

Agentul de poliție are o serie de drepturi și obligații în ceea ce privește exercitarea meseriei.

Astfel, polițistul are dreptul să oprească orice vehicul, la orice oră, pe orice drum, doar pentru control, fie tematic, fie inopinat.

Așadar, nu e obligatoriu ca șoferul să fi încălcat vreo lege.

Iar în cadrul controlului se verifică actele mașinii, ale șoferului și pasagerilor, inclusiv documentele de proveniență ale bunurilor transportate.

De asemenea, polițistul nu e obligat să prezinte șoferului nici ordin de serviciu, nici documente care să dovedească verificarea metrologică a radarului.

În situația în care polițistul nu poată chipiul atunci când te oprește, de asemenea, nu încălcă legea.

În plus, polițistul poate cere oricărui șofer să sufle în etilotest sau să facă o testare anti-drog. Sau să-l ducă pe șofer la cea mai apropiată unitate de medicină legală pentru recoltarea de probe biologice.

Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic de poliție

Atunci când e oprit în trafic, un șofer poate uzita de o serie de drepturi constituționale.

Iată ce drepturi are șoferul oprit în trafic pentru control:

  • Să cunoască numele și funcția agentului de poliție:
    • polițistul e obligat să se prezinte, folosind numele și gradul;
    • dacă e în civil, polițistul are obligația de a prezenta și legitimația sau insigna;
    • în cazuri excepționale, declinarea identității se poate face ulterior intervenției.
  • Să i se spună motivul opririi:
    • polițiștii sunt obligați să transmită șoferului motivul opririi, dar nu trebuie să o facă imediat ce au oprit vehiculul.
  • Să refuze semnarea procesului verbal:
    • șoferii pot refuza semnarea procesului verbal de constatare a încălcării legii, întocmit de polițist, caz în care sancțiunea va fi transmisă prin poștă contravenientului;
    • în această situație, procesul verbal trebuie să fie semnat de un martor asistent care să confirme că șoferul refuză să semneze;
    • martor nu poate fi un alt polițist.
  • Să facă mențiuni la procesul verbal de constatare a abaterii:
    • se completează de către polițist, la cererea șoferului;
    • se fac mențiuni doar cu privire la fapta constatată (De ex: „Nu sunt de acord cu cele menționate și consider că nu am încălcat legea”).
  • Să filmeze controlul polițistului:
    • șoferul poate înregistra audio și video modul în care este efectuat controlul de către echipajul de poliție, dacă prin asta nu împiedică desfășurarea acțiunii.
  • Să refuze etilotestul, drugtestul și probele biologice:
    • șoferii nu pot fi obligați să sufle în etilotest sau să efectueze testul antidrog și nici să le fie prelevate probe biologice
    • însă, refuzul e considerat infracțiune iar șoferii vor avea permisul auto suspendat și riscă până la 7 ani de închisoare.

În cazul în care drepturile de mai sus nu sunt respectate, șoferul poate face plângere scrisă adresată șefilor respectivului agent constatator. De asemenea, se poate cere în instanță anularea procesului verbal.

Ce poți face când constați un abuz al poliției

În cazul în care un șofer se consideră nedreptățit de un polițist, poate face plângere împotriva acestuia, la nivelul secției de Poliției din care face parte agentul. De asemenea, poate înainta o sesizare către forurile superioare ale Inspectoratului General de Poliție.

În plus, are posibilitatea să sesizeze instanța de judecată și să facă plângere referitor la comportamentul polițistului sau la modul în care a fost întocmit procesul verbal.

Dar, nerespectarea legii de către un polițist nu se poate semnala folosind numărul 112. Acesta e un număr destinat urgențelor. Deci, numai dacă viața sau integritatea fizică a unei persoane sunt puse în pericol poate fi apelat numărul de urgență.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide