Medicii, obligați prin lege să denunțe șoferii cu probleme psihologice. În cât timp trebuie predat permisul

Autor: Radu Țuțulan 05 apr. 2024 Știri auto
Medicii, obligați prin lege să denunțe șoferii cu probleme psihologice. În cât timp trebuie predat permisul

Un proiect de modificare a legii circulației, pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne (MAI), aduce o modificare importantă pentru cadrele medicale. Toți medicii vor fi obligați prin lege să raporteze șoferii cu probleme psihologice.

Proiectul MAI a fost pus în dezbatere publică la finalul lunii martie. Acesta propune o serie de modificări privind legea circulației din România.

Printre modificări se numără și o obligație legală ce va fi impusă medicilor.

Medicii, obligați prin lege să denunțe șoferii cu probleme psihologice

În prezent, medicii au opțiunea de a sesiza autoritățile atunci când au suspiciunea că un șofer nu mai e apt să conducă un vehicul.

Dar, conform noii legi, medicii vor fi obligați să denunțe șoferii cu probleme psihologice.

Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică”, se precizează în proiectul de modificare a legii 195/2002.

Practic, medicii trebuie să-i trimită pe șoferi la o evaluare psihologică independentă atunci când au suspiciunea că persoana respectivă nu mai are capacitatea mentală de a conduce un autovehicul.

Șoferul va fi notificat cu privire la această sesizare și va avea la dispoziție 3 zile pentru a efectua evaluarea.  Iar rezultatul evaluării va fi transmis atât medicului care a efectuat sesizarea, cât și Poliției.

Permisul trebuie predat în 3 zile

Dacă se constată că șoferul este inapt să conducă un autovehicul, Poliția trebuie notificată în cel mult 24 de ore.

Rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se comunică de către psihologul care a efectuat-o, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, poliției rutiere în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, medicului trimițător, precum și titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic. În cazul în care titularul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare”, se mai arată în noua lege.

În cazul în care medicul care a sesizat necesitatea efectuării evaluării psihologice a șoferului nu primește rezultatul examenului, în termen de 30 de zile, atunci va fi obligat să notifice poliția cu privire la pacientul său. Astfel, va transmite atât datele de identificare ale șoferului, cât și suspiciunea pe care o are privind starea de sănătate mentală a acestuia.

Apoi, dacă șoferul nu va prezenta personal autorităților dovada efectuării examenului psihologic, Poliția dispune retragerea dreptului de a mai conduce. Iar conducătorul auto va fi obligat să predea permisul auto în cel mult 3 zile de la data comunicării deciziei de retragere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide