Poliția Rutieră, obligată să anunțe prezența radarelor. Cum pot afla șoferii unde sunt amplasate acestea

Autor: Radu Țuțulan 06 mart. 2024 Știri auto

Poliția Rutieră ar putea fi obligată prin lege să anunțe prezența radarelor, fie prin semnalizare rutieră fie prin mass-media. Iată cum pot afla șoferii unde sunt amplasate aceste radare.

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Printre modificări se numără și una referitoare la amplasarea dispozitivelor radar. Conform proiectului de lege, echipajele de poliție nu vor mai avea voie să stea la pândă pentru a prinde șoferii care depășesc limita de viteză.

Poliția Rutieră, obligată să anunțe prezența radarelor

Amplasarea radarelor pentru măsurarea vitezei autovehiculelor va trebui semnalată din timp conducătorilor auto.

Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control, utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore. Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic”, se precizează în textul proiectului de lege.

În plus, șoferii vor avea dreptul să folosească dispozitive de detectare a radarelor Poliției Rutiere. Dar nu și aparate de bruiaj, care să împiedice stabilirea viteze de deplasare a mașinii.

Cum pot afla șoferii unde sunt amplasate radarele

Noua lege stabilește că Poliția Rutieră va fi obligată să anunțe prezența radarelor fie prin indicatoare rutiere, fie prin mass-media.

Poliția Rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezența în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei”, se arată în propunerea legislativă.

Astfel, șoferii pot afla unde sunt amplasate radarele poliției de la televizor, radio sau pe internet. Sau pot întâlni indicatoare rutiere care semnalează prezența unui radar.

Deocamdată, însă, noile prevederi legislative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaților. Dacă vor fi adoptate, atunci legea va fi trimisă pentru promulgare Președintelui României.

Așadar, abia după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial noile reguli, polițiștii vor fi obligați să anunțe prezența radarelor.

Care este limita de viteză în localitate

În general, limita de viteză în localitate este de 50 km/h. Această viteză este valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune.

Dar, pot fi situații în care viteza maximă admisă să fie mai mare. De exemplu, în localitatea Românești, județul Prahova, viteza legală pe DN 1 este de cel mult 70 km/h.

Dar, șoferii trebuie să fie foarte atenți la indicatoarele rutiere. Pentru că sunt zone unde viteza este limitată fie din cauza unor lucrări, fie pentru că urmează o școală, un spital sau o trecere de pietoni.

Amenda pentru depășirea vitezei până în 10 km/h

În general, Poliția Rutieră nu îi sancționează pe șoferi în aceste cazuri. De cele mai multe ori, pot scăpa cu un avertisment. Dar, nu întotdeauna, mai ales dacă sunt constatate și alte infracțiuni.

Pentru depășirea cu cel puțin 10 km/h a vitezei maxime legale stabilite, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei.

În orașe mai există, de asemenea, zone unde viteza maximă este limitată la 30 km/h. Fie din cauza unor lucrări, fie pentru că se află în apropierea unor spitale sau grădinițe.

Iar în condițiile în care un șofer circulă cu 51 km/h prin această zonă, depășește cu 21 km/h viteza maximă legală. Ceea ce înseamnă o amendă de până la 825 de lei.

La ce viteză se suspendă permisul de conducere

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 2 – 3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4 – 5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6 – 8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9 – 20 puncte de amendă
  • peste 50 km/h : 9 – 20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h : 9 – 20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide