Ce este și când se folosește lumina albastră de semnalizare. Toți șoferii sunt obligați să cedeze trecerea

Autor: Radu Țuțulan 07 apr. 2024 Știri auto

Semnalizarea luminoasă are rolul de a stabili ordinea de trece a vehiculelor printr-o intersecție, de a acorda prioritate de trecere sau de a avertiza asupra unui obstacol. De exemplu, sunt șoferi care nu știu ce este și când se folosește lumina albastră de semnalizare.

Legislația rutieră din România stabilește o serie de reguli privind semnalele luminoase. Astfel, pe de-o parte e decisă ordinea de trece într-o intersecție în funcție de culoarea indicată de semafor.

Dar, pe de altă parte, acordă prioritate și impune restricții șoferilor, în funcție de semnalele luminoase montate pe anumite tipuri de vehicule.

Ce culori poate avea un girofar

Potrivit Codului Rutier, semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule.

În general, acestea sunt de culoare roșie, albastră sau galbenă.

Girofar roșu vom întâlni doar pe mașinile de Poliție și Pompieri. Ceea ce înseamnă, conform legii, că doar la întâlnirea acestor vehicule șoferii sunt obligați să oprească atunci când semnalele luminoase sau acustice sunt în funcțiune.

Girofar de culoar galbenă au vehiculele cu gabarit depășit sau care transportă substanțe periculoase. În acest caz, conducătorii auto trebuie să circule cu atenție când întâlnesc aceste vehicule.

Ce este și când se folosește lumina albastră

Semnalele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră sunt montate pe anumite tipuri de vehicule, aparținând statului.

În momentul în care un conducător auto întâlnește un vehicul care are girofar de culoare albastră în funcțiune este obligat să acorde prioritate de trecere.

Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase […] pentru lumina albastră autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”, stabilește Art. 32 (b) din legea circulației.

Cum se stabilește ordinea de trecere într-o intersecție

Ordinea de trece într-o intersecție este stabilită de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate, de exemplu).

Astfel, semnalul luminos, adică semaforul, este superior regulilor de prioritate aplicabile într-un sens giratoriu sau indicatoarelor.

Când semaforul indică verde, vehiculele cărora le e destinat, au dreptul să treacă. Dacă semaforul este galben sau roșu, conducătorii auto sunt obligați să oprească.

Dacă într-o intersecție semaforul este galben-intermitent, atunci se aplică prioritatea impusă prin indicatoare, marcaje sau reguli rutiere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide