2024: E nevoie de autorizație ca să pui cârlig de remorcare? În ce situații se reține talonul auto

Autor: Radu Țuțulan 31 ian. 2024 Știri auto

Sunt situații în care poliția poate reține talonul auto, dacă au fost efectuate modificări neautorizate vehiculului. De aceea șoferii trebuie să știe dacă e nevoie de autorizație ca să pui cârlig de remorcare.

Legislația din România permite șoferilor care au permis Categoria B să tracteze o rulotă sau o remorcă. Dar numai dacă sunt îndeplinite o serie de obligații referitoare la gabarit.

Iar în cazul în care greutatea atelajului depășește limita impusă prin Codul Rutier, conducătorul auto are nevoie de o altă categorie de permis.

Poți tracta o rulotă cu permis Categoria B?

Conform Codului Rutier, posesorii unui permis Categoria B, pentru vehicule de până în 3.5 tone, au dreptul să tracteze o rulotă. Dar, greutatea acesteia nu trebuie să depășească 750 de kilograme. Însă întregul ansamblu nu trebuie să depășească 3.500 de kilograme.

Există și posibilitatea de a tracta rulote sau remorci mai grele, dar masa întregului ansamblu să fie sub 4.250 kg. Însă pentru asta trebuie urmat un curs de pregătire (nu e nevoie de o categorie aparte de permis).

În cazul în care masa totală a ansamblului depășește 4.250 kg, atunci șoferul trebuie să obțină Categoria BE de permis.

E nevoie de autorizație ca să pui cârlig de remorcare?

Aplicarea unui cârlig de remorcare naște întotdeauna o serie întreagă de controverse.

În multe state, atașare unui astfel de dispozitiv este interzisă când nu este tractată o remorcă sau rulotă. Pentru că, în cazul în care mașina ce are montat un cârlig e lovită din spate, celălalt vehicul va suferi daune serioase.

Dar, în România, mulți șoferi exact la asta se gândesc când își montează un cui de tractare. Speră că mașina lor va fi protejată în cazul unui impact din spate.

Iar legea nu impune niciun fel de restricție.Ceea ce înseamnă că fiecare șofer poate monta pe mașina sa orice fel de cârlig de remorcare, fără a fi obligat să obțină o autorizație de la Registrul Auto Român.

În plus, este permisă folosirea unui astfel de dispozitiv, chiar și atunci când nu este niciun atelaj remorcat.

Dar, în situația în care e adusă o modificare structurală mașinii pentru a fi montat un cârlig de tractare, atunci e obligatorie reomologarea RAR. De exemplu, dacă se adaugă sau se renunță la un element de siguranță al vehiculului.

Altfel, în cazul unui control în trafic, poliția poate dispune reținerea talonului auto și a plăcuțelor de înmatriculare. În plus, șoferul va fi amendat pentru că a adus modificări neautorizate vehiculului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide