2024: Este legal să conduci o mașină electrică „automată” dacă ai făcut școala pe „manuală”?

Autor: Radu Țuțulan 11 apr. 2024 Știri auto
2024: Este legal să conduci o mașină electrică „automată” dacă ai făcut școala pe „manuală”?

Codul Rutier din România impune anumite restricții pentru conducătorii auto care au făcut școala de șoferi pe vehicule cu transmisie automată. Dar, este legal să conduci o mașină electrică cu transmisie automată dacă ai făcut școala pe un vehicul cu o cutie de viteze manuală?

Legea circulației stabilește o restricție foarte clară pentru șoferii care au efectuat pregătirea practică pe vehicule cu transmisie automată.

În cazul în care candidatul trece proba practică cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica „Restricţii” din ppermisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care conţine această menţiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat”, stabilește Ordinul nr. 574 din 1 aprilie 2005 , Art. 16.

Această restricție va apărea în carnetul de conducere cu cifra „78”, în dreptul vehiculului pentru care șoferul a obținut drept de conducere.

Poți să conduci mașină electrică „automată” dacă ai făcut școala pe „manuală”?

Conform legii, șoferii care au făcut școala pe o mașină „automată”, trebuie să urmeze 6 ore de conducere practică pe un vehicul cu transmisie manuală și a susține un nou examen practic de conducere pentru a scăpa de această restricție.

Posesorii permiselor de conducere în care se găsesc mențiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obținerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeași categorie, trebuie să susțină o nouă probă practică, sub condiția prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o scoală de conducători auto, a unui număr de cel puțin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală”, precizează Ordinul 268 din decembrie 2010, Art. 15.

În schimb, pentru șoferii care au obținut permisul conducând o mașină cu schimbător manual, nu e nicio restricție.

Ceea ce înseamnă că este legal să conduci o mașină electrică „automată” dacă ai făcut școala pe „manuală”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide