2024: Este legal să oprești înainte sau după trecerea de pietoni? În ce situații poți scăpa de amendă

Autor: Radu Țuțulan 19 ian. 2024 Știri auto
2024: Este legal să oprești înainte sau după trecerea de pietoni? În ce situații poți scăpa de amendă

Sunt șoferi care, din cauza aglomerației și a lipsei locurilor de parcare, opresc mașina în apropierea intersecțiilor, în curbe sau în zone destinate traversării pietonilor. Dar, este legal să oprești înainte sau după trecerea de pietoni?

Codul Rutier din România prevede că nicio mașină nu are dreptul de a staționa sau a fi parcată în anumite zone.

Aceste prevederi au rolul de a oferi vizibilitate celorlalți participanți la trafic și a preveni producerea unor accidente rutiere.

Este legal să oprești înainte sau după trecerea de pietoni?

Legea stabilește că e interzisă parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri înainte de o trecere de pietoni. Pe aceeași distanță, de 25 de metri, sunt interzise parcarea sau staționarea după o trecere de pietoni.

Astfel, șoferii nu au voie să staționeze nici înainte, nici după o trecere de pietoni la o distanță mai mică de 25 de metri.

Singura condiție în care poate fi parcată mașina în apropierea unei treceri este ca în acea zonă să fie amenajată o parcare. Aceasta este marcată corespunzător, atât pe șosea cât și cu un indicator distinctiv „P”. De asemenea, va conține un indicator suplimentar care stabilește punctul din care e permisă parcarea.

În general, aceste parcări sunt amenajate după trecerile de pietoni. Iar locurile de parcare sunt amenajate cu cel mult 25 de metri înaintea acestor treceri pentru pietoni.

Astfel încât, atât șoferii cât și pietonii să aibă vizibilitate suficientă. Iar oamenii să se poată asigura temeinic înainte de a se angaja în traversare. Și, totodată, șoferii să aibă suficient timp la dispoziție pentru a frâna și a le permite trecerea.

Cât este amenda pentru parcare neregulamentară

Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este de la 330 de lei. Această sancțiune se aplică, de exemplu, celor care parchează pe trotuar, unde nu e permisă staționarea auto.

Aceeași sancțiune e aplicată de Poliție și celor care opresc prea aproape de trecerile de pietoni.

Aceștia vor primi și o sancțiune suplimentară, pentru „staționare neregulamentară” care e cuprinsă între 660 de lei și 580 și 825 de lei.

Cei care staționează pe autostradă, în alte zone decât cele destinate repausului, pot primi o sancțiune de 990 de lei.

Cel mai drastic sunt sancționați șoferii care opresc în zone de vizibilitate redusă. Legea prevede o amendă care poate ajunge la 3.300 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide