2024: Permis suspendat 10 ani pentru alcool și droguri. De când se aplică noua lege

Autor: Radu Țuțulan 15 mai 2024 Știri auto
2024: Permis suspendat 10 ani pentru alcool și droguri. De când se aplică noua lege

Parlamentul României a adoptat noua lege prin care sunt majorate pedepsele aplicate șoferii condamnați pentru că au condus sub influența alcoolului sau drogurilor. Permis suspendat 10 ani și închisoare cu executare, acestea sunt noile sancțiuni pentru șoferii băuți sau drogați.

Camera Deputaților a adoptat noua lege care sancționează drastic conducerea sub influența drogurilor și alcoolului.

Șoferii prinși la volan băuți sau drogați pot rămâne mulți ani fără permisul de conducere

Permis suspendat 10 ani pentru alcool sau droguri

Parlamentul României a votat înăsprirea legii și aplicarea unor sancțiuni mult mai mari șoferilor care se urcă băuți la volan.

Permis suspendat 10 ani pentru alcool și droguri și închisoare cu executare. Acestea sunt noile pedepse care pot fi aplicate celor care conduc sub influența substanțelor interzise.

Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii șase ani”, a scris Robert Cazanciuc, pe Facebook, după ce legea a fost adoptată de Senat.

În ce situații va fi permisul suspendat 10 ani

Conform noii legi, șoferii prinși cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu vor mai avea dreptul să redobândească permisul chiar și 10 ani.

În plus, toate condamnările pentru alcool și droguri vor fi cu executare: între 1 și 7 ani de închisoare.

Practic, legea nu impune suspendarea automată a unui permis timp de 10 ani, dacă șoferul e băut sau drogat. Ci, dă posibilitatea judecătorilor să aplice această măsură maximă.

Astfel, instanța de judecată va stabili perioada de suspendare a permisului:

  • maximum 10 ani pentru conducere sub influența alcoolului sau drogurilor;
  • maximum 5 ani pentru alte infracțiuni.

De când se aplică noua lege?

Proiectul de lege, adoptat de Senat și Camera Deputaților, va fi trimis pentru promulgare Președintelui României.

Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat senatorul Robert Cazanciuc.

Noile prevederi vor intra în vigoare după ce Șeful Statului va ratifica documentul și acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

Care e în prezent pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului

Dacă se stabilește că ai o concentrație de maximum 0.39 mg/l alcool în aerul pur expirat, atunci scapi doar cu amendă contravențională. Dar permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Sancțiunile pentru conducere sub influența alcoolului sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă între 1.485 lei și 3.300 lei.

Dar, dacă această concentrație de alcool depășește 0.40 mg/l în aerul pur expirat (0.80 g./l în sânge), fapta devine infracțiune.

Ceea ce înseamnă că șoferul riscă să facă până la 5 ani de închisoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide