2024: Redobândire permis suspendat pentru alcool sau droguri. Poate dura ani de zile

Autor: Radu Țuțulan 02 feb. 2024 Știri auto

Șoferii al căror permis de conducere a fost suspendat pentru consumul de alcool sau droguri îl pot redobândi doar dacă îndeplinesc anumite obligații. Iar în unele cazuri poate dura ani până când va fi recuperat carnetul auto.

În momentul în care un șofer este prins la volan sub influența alcoolului, permisul va fi suspendat pe loc.

În cazul în care concentrația alcoolică este mică, poliția va aplica o amendă contravențională. Dar dacă este peste limita stabilită de lege, atunci fapta e considerată infracțiune.

Ceea ce duce la întocmirea unui dosar penal, care se poate soluționa inclusiv cu o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Care e limita de alcoolemie în România

Ordonanță de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool pur în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge. De asemenea, prevede sancțiunile pe care le poate aplica polițistul celui care a comis abaterea.

Astfel, pentru o concentrație cuprinsă între 0.01 și 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, conducătorul auto va fi amendat contravențional. Totodată, va fi suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile. Iar polițistul poate aplica o amendă contravențională cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stabilește ART. 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Așadar, o concentrație alcoolică de peste 0.40 mg/l în aerul expirat reprezintă infracțiune.

Ceea ce duce la suspendarea dreptului de a conduce, amendă de până la 3.300 de lei și întocmirea unui dosar penal. Aceeași sancțiune se aplică și celor care conduc sunt influența stupefiantelor.

Redobândire permis suspendat pentru alcool sau droguri

Șoferii care au fost amendați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul la finalul perioadei de suspendare. Astfel, nu există posibilitatea de a obține o reducere a perioadei de suspendare a carnetului atunci când e vorba de consumul de alcool.

În schimb, în cazul șoferilor care au comis o infracțiune, perioada de suspendare este nedeterminată.

Legea stabilește că permisul celor care au dreptul de a conduce suspendat pentru alcool sau droguri nu poate fi redobândit decât la finalizarea cercetării penale sau după executarea pedepsei.

Dacă sunteți trimis în judecată, dosarul va pleca de la Parchet la Judecătorie și de această dată va mai dura încă 6-12 luni cel puțin. După finalizarea dosarului în instanță, urmează faza de executare a pedepsei. În concluzie, dosarele penale durează mult de tot, cel puțin 1-2 ani, iar uneori chiar și 5-6 ani”, explică avocata Lucia Pascaru într-un video publicat pe YouTube.

Ceea ce înseamnă că în această perioadă veți avea permisul suspendat și nu puteți conduce.

Așadar, dacă ați consumat alcool, chemați un taxi sau rugați un prieten să vă ducă acasă.

De asemenea, trebuie să acordați atenție și tratamentelor pe care le urmați. Pentru că sunt medicamente care au efect psihoactiv și riscați să iasă rezultat pozitiv la drugtest-ul efectuat de Poliție. Ceea ce va fi considerat infracțiune și va duce, de asemenea, la suspendarea dreptului de a conduce.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide