5 denumiri de mașini pe care le-ai pronunțat greșit toată viața

Autor: Elena Luchian 15 iun. 2020 Știri auto

Atâtea denumiri de mașini în atâtea limbi. Ca să le pronunți corect, trebuie să ai cunoștințe minime de engleză, franceză, germană, italiană. Ce bătaie de cap! Acestea sunt 5 denumiri de mașini pe care, cel mai probabil, le-ai pronunțat greșit toată viața.

GALERIE FOTO

Volkswagen

Mai ții minte cum ne amuzam în copilărie spunând că știm germană și chiar oferind un exemplu… concludent? “Un Volkswagen izbit în zid”. I-ai zis Volsvagăn? Sau poate Folsvagăn? Este acolo un “kappa” care se citește. Astfel, când ne referim la modelele nemților, vom spune corect: „Folx-va-găn”.

Skoda

Aproape toți pronunțăm Skoda. Ne-am obișnuit așa încă de când pe șoselele noastre circulau simpaticele 120L. Dar este acolo un caron, care transformă Skoda în Škoda. Astfel, pronunția corectă pentru brand-ul din Mlada Boleslav este Shko-da.

Mercedes-Benz

Pare ușor, dar nu este. Sunt mulți cei care pronunță “Mercedes”, pe principiul “așa se scrie, așa se citește”. Să fie “Benț”? Să fie “Benz”? Modul corect de a pronunța denumirea producătorului auto premium este este “Mer-țe-des-Benț”.

Koenigsegg

Este complicat de scris, de citit e și mai greu. Parcă producătorul suedez a făcut-o intenționat. Noroc că nu vedem la tot pasul, pe șoselele din România, modele Koenigsegg. Dar dacă le-am vedea, ar trebui să spunem “Uite un… Agera!” Lăsând gluma la o parte, numele brand-ului se pronunță “Koinig-seg”.

Porsche

„Porș”, cum spun cei mai mulți dintre noi, nu este nici pe departe cea mai bună alegere când vine vorba de pronunția corectă a acestei denumiri de mașini. Pentru că este un brand german, litera “E” nu este mută. Astfel, vom pronunța corect “Por-șe”.

 

Dacia, printre denumiri de mașini greu de pronunțat

Evident, este simplu pentru noi, să pronunțăm „Dacia„. Dar nu este la fel pentru străini. Englezii îi spun “Dàsia”, “Dàtcha” sau chiar “Deicia”.

Francezii, care au adoptat-o de la Sandero și până la Duster, o numesc “Dasià”. Enervant, nu-i așa?

GALERIE FOTO

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide