Acestea sunt motoarele cu cele mai stricăcioase turbine. Care sunt și la ce trebuie să fii atent? – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 17 oct. 2022 Știri auto

Nu toate motoarele sunt construite la fel, iar unele pot suferi chiar de probleme mari. Vă vom arăta care sun acestea și la ce trebuie să fiți atenți pentru a evita problemele legate de turbine.

De-a lungul vremii, tehnologia de fabricare a mașinilor noastre a avansat. Subansamblele sunt create în moduri mai eficiente, iar aici intră și motoarele. Însă, câteodată, pot apărea probleme. Una dintre aceste probleme poate fi legată de supraalimentarea cu turbină. Există cazuri în care aceste componente pot ceda. Fie este vorba despre o eroare de proiectare sau despre mentenanța precară. Conform celor spuse de 99Vehicles, acestea ar fi motoarele cu cele mai problematice turbine.

Unul dintre aceste motoare este cel de 2,0 TDI, cod CFFB, montat pe Audi Q5. Se pare că din cauza conductei de tur ulei, mai precis din cauza faptului că este foarte lungă și trece prin zona galeriei de evacuare. Dat fiind faptul că se află destul de aproape de aceasta, temperatura mare din timpul regenerărilor ajunge la respectiva conductă de ulei. În timp ea se subțiază, iar debitul de ulei necesar turbinei scade.

Motoare cu probleme

Un alt motor care suferă de probleme cu turbina este cel de 1,6 litri, pe motorină, montat pe Ford, Citroen sau Peugeot. Acesta suferă de aceeași problemă ca cel montat pe Audi, dar mai există și altele. Din cauza faptului că filtrul de particule (DPF) cedează destul de frecvent, el se înfundă. Acest lucru îl va transformă într-un dop, creând presiune pe evacuare. Acea presiune se va sparge, ați ghicit bine, în turbină.

Continuăm lista și ajungem din nou în ograda celor de la VAG, mai precis la motoarele de 2,0 și 1,6 TDI Euro 6. Din cauza faptului că turbinele acestor motoare au răcire pe antigel. Răcitorul de ulei poate să cedeze, moment în care uleiul ajunge în toată instalația, distrugând motorul.

De asemenea, și motorizare 1,4 TDI Euro 6 suferă de o problemă. Ea stă în faptul că o clapetă de control se poate strica, lucru care duce la cedarea turbinei.

Nici japonezele nu scapă de problemele legate de turbine

Ultimul motor de pe listă este cel de 2,2 litri produs de Mazda. Motorizarea Mazda 2,2 diesel cu două turbine suferă de o problemă care face ca turbina mica să cedeze. O clapetă care dirijează presiunea din turbina mică în cea mare cedează, turbina mică este suprasolicitată, în final cedând stresului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: NetCarShow


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide