Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere în 2023

Autor: Adrian Somai 12 ian. 2023 Știri auto

Ideea schimbării permisului de conducere îți poate provoca dureri de cap, însă lucrurile nu sunt chiar atât de complicate dacă știi care sunt actele de care ai nevoie. În primul rând, trebuie știut faptul că permisul auto trebuie schimbat atunci când acesta urmează să își piardă valabilitatea sau atunci când este nevoie de un duplicat după ce originalul a fost pierdut sau furat. De asemenea, se impune schimbarea permisului și atunci când acesta este prea deteriorat.

Toată procedura de schimbare a permisului auto este explicată în Ordinul MAI nr. 123/2013. Pentru început, este important să știi că poți să îți faci programare online pentru schimbarea permisului. Se face foarte ușor pe site-ul DRPCIV, fiind nevoie doar să completezi datele necesare și să îți alegi data și ora la care dorești să te prezinți la ghișeu.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

În primul rând este nevoie de o cerere-tip, care se completează la ghișeul DRPCIV. Tot acolo va trebui să completezi și informațiile din fișa medicală și să mai ai la tine dovada plații taxei pentru permisul de conducere.

Fișa medicală este obligatorie atunci când permisul de conducere este înlocuit în urma expirării acestuia, aceasta trebuind să fie emisă de o unitate medicală autorizată. Dacă este vorba doar despre un duplicat, atunci fișa medicală nu mai este obligatorie. Taxa pentru permisul auto, în valoare de 89 de lei, poate fi achitată acum online pe ghișeul.ro sau pe site-ul DRPCIV, caz în care nici nu mai este nevoie de dovada plății.

Mai departe, ai nevoie de cartea de identitate în original și de o copie după aceasta, care va rămâne la reprezentanții DRPCIV. Atenție, în cazul în care este vorba despre o cerere depusa prin mandatar, va fi necesară numai copia după actul tău de identitate, procura specială și actul de identitate al mandatarului, în copie și în original.

La schimbarea permisului cauzată de expirarea acestuia, va fi nevoie să predai autorităților și actul care se înlocuiește. Sigur, nu se va putea face asta în cazul în care actul a fost furat sau pierdut.

În cazul în care cererea este trimisă prin mandatar sau atunci când cererea este depusă la alt serviciu public comunitar decât cel de la domiciliu, va mai fi nevoie și de două fotografii color recente în format 35 x 38.5 mm.

În situația în care vorbim despre un permis de conducere care a fost anulat ca urmare a condamnării titularului pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, la ghișeul DRPCIV vor fi prezentate toate actele menționate în rândurile anterioare însoțite de hotărârea de dezincriminare.

În cele din urmă, cetățenii străini vor avea nevoie de următoarele documente pentru a își schimba permisul de conducere: carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, în original și în copie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor.ro


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide