Ai vândut mașina? Ești obligat să anunți și asigurătorul RCA

Autor: ProMotor 18 feb. 2020 Știri auto
Ai vândut mașina? Ești obligat să anunți și asigurătorul RCA

Foarte puține persoane știu că atunci când îți vinzi mașina ești obligat să anunți și asigurătorul care a emis polița RCA. În afară de obligația legală de a notifica înstrăinarea mașinii, fostul proprietar are chiar interesul de a face asta, din mai multe motive. Iată tot ce trebuie să știi.

Potrivit legii care reglementează polițele RCA, deținătorii mașinilor sunt obligați să înștiințeze asigurătorul care a emis polița RCA „ori de câte ori informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. Schimbarea deținătorului mașinii este un astfel de caz, în care fostul proprietar este obligat să notifice în privința transferului de proprietate.

Potrivit Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), vechiul proprietar nu are doar obligația, ci și interesul pentru a notifica socioetatea de asigurări cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra mașinii. Asta deoarece, în cazul unui accident produs din vina noului proprietar,  o parte din consecințe vor fi suportate de vechiul proprietar. Asta deoarece, din punctul de vedere al societății de asigurare, nu noul proprietar este asigurat, ci fostul deținător.

În acest caz pot apărea situații complicate, care generează dificultăţi în stabilirea dreptului la despăgubire al persoanei prejudiciate în baza unei poliţe RCA emise pentru un vehicul al cărui deţinător real nu este cel din poliţa de asigurare şi actele vehiculului. În plus, apar dificultăţi în efectuarea regresului împotriva persoanelor vinovate în anumite cazuri prevăzute de lege, respectiv aplicarea de malus unor persoane care nu mai sunt deţinătoarele de drept ale vehiculelor implicate în accidente în cazurile în care aceste persoane încheie asigurări RCA pentru alte vehicule dobândite ulterior.

Din punct de vedere legal, apar și alte implicații, printre care facilitarea evaziunii prin neplata impozitului pe mijloacele de transport de către adevăraţii proprietari, dificultăţi în identificarea adevăratului deţinător al vehiculului supus obligaţiei de asigurare,  precum şi îngreunarea identificării persoanelor care săvârşesc infracţiuni sau contravenţii cu privire la circulaţia pe drumurile publice sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie în scopul tragerii lor la răspundere conform legii.

Așadar, nu uita să anunți și asigurătorul RCA atunci când ai vândut mașina, pentru că de multe ori consecințele pot fi costisitoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide