Ambulanțele au regim prioritar de circulație, dar care sunt obligațiile celor care le conduc?

Autor: Marius Vișan 26 mart. 2021 Știri auto

Legea prevede în mod expres cazurile în care ambulanțele au regim prioritar de circulație, însă nu exclude obligații și din partea conducătorilor acestora.

Astfel, au regim de circulație prioritară autovehiculele Ambulanței atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Conducătorii autovehiculelor aparținând instituției ”pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.

Ambulanțele trebuie să oprească la trecerea la nivel cu calea ferată

La intrarea în intersecțiile unde lumina roșie este în funcțiune, ori indicatoarele obligă la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.

Atenție sporită în intersecții

Dreptul la circulație prioritară nu exclude obligația șoferilor acestor categorii de vehicule de a-și adapta conduita la condițiile de trafic. Aceștia au obligația să circule cu atenție pentru evitarea producerii unor accidente de circulație.

Folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore constituie contravenție

Totodată,  aceste semnale de avertizare, luminoase și sonore, se folosesc numai dacă intervenția sau misiunea impune urgență.

Șoferii și personalul medical au obligația de a purta centura de siguranță

Șoferii acestor autovehicule sunt obligați să respecte prevederile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce privește purtarea centurilor de siguranță de către personalul medical și asigurarea cu centuri a pacienților. Orice încălcare poate atrage după sine răspunderea juridică a personalului implicat și sesizarea organelor judiciare competente.

Codurile utilizate în asistența medicală de urgență:

Cod Roșu: urgență cu risc vital sau situații critice care necesită intervenția rapidă a unei ambulanțe. Deplasările se vor efectua, ca regulă, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

Cod Galben: urgențele sau situațiile care nu sunt cu risc vital dar se pot agrava în timp. De regulă, ambulanțele vor folosi semnalele acustice și luminoase.

Cod Verde: cazuri care necesită asistență medicală sau transport fără caracter de urgență, deplasarea făcându-se fără semnale acustice sau luminoase.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide