Amendă pentru anvelope de iarnă pe timp de primăvară. Sancțiunea poate ajunge la 3.300 de lei

Autor: Radu Țuțulan 26 apr. 2024 Știri auto
Amendă pentru anvelope de iarnă pe timp de primăvară. Sancțiunea poate ajunge la 3.300 de lei

Șoferii care circulă cu anvelope de iarnă pe timp de primăvară riscă să primească o amendă de 3.300 de lei și chiar să rămână fără certificatul de înmatriculare. Pentru a evita această sancțiune, conducătorii auto trebuie să facă o simplă verificare.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când mașina circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau gheață.
Iar șoferii care nu au aceste cauciucuri speciale, pot fi sancționați cu o amendă de până la 3.300 de lei. Și totodată va fi reținut certificatul de înmatriculare al mașinii. Astfel, că acel vehiculul nu va mai putea fi condus pe un drum public până nu va fi echipat corespunzător.

Mare atenție, însă, pentru că această sancțiune o riscă și conducătorii auto care au cauciucurile de iarnă uzate.

Amendă pentru anvelope de iarnă pe timp de primăvară

Indiferent că au anvelope de iarnă, all-season sau de vară, șoferii pot primi o amendă usturătoare dacă nu le schimbă la timp.

Pentru că legea stabilește o serie de reguli clare în ceea ce privește tipul de cauciucuri și gradul de uzură.

Astfel, dacă anvelopele de iarnă sunt prea uzate, acestea își pierd aderența și devin foarte periculoase.

De aceea, șoferii care sunt prinși că folosesc anvelope de iarnă pe timp de primăvară, a căror uzură este prea mare, riscă o amendă de până la 3.300 de lei. Și talonul auto va fi reținut până când vor face dovada că au înlocuit cauciucurile de iarnă tocite cu unele corespunzătoare.

Cum verifici nivelul de uzură al unei anvelope

Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea.

Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii.

De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime. În interiorul acestor profile există mici linii de ghidaj. Acestea sunt trasate la anvelopele de iarnă la o înălțime de maximum 4 mm.

În momentul în care profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii de ghidaj, atunci anvelopa trebuie înlocuită pentru că este prea uzată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide