Aurus Senat, limuzina de lux de 150.000 de euro cu care se plimbă liderul rus Vladimir Putin

Autor: Mihai Morcovescu 05 mart. 2022 Știri auto

Aurus Motors este numele unui producător de automobile de lux din Rusia de care mulți nu au auzit, dar care este cunoscut în industria auto. Este vorba despre un brand care are sediul la Moscova și care a creat un automobil național special pentru președintele Vladimir Putin.

Limuzina de lux se numește Senat și marchează începutul unui nou capitol în industria auto din această țară. Ea se adresează nu doar oligarhilor ruși, ci și milionarilor din Orientul Mijlociu sau din China.

Rolls-Royce și Bentley, ca sursă de inspirație

Prezentat în 2018 sub forma unui concept-car la Salonul Auto de la Geneva, Aurus Senat a fost testat apoi de însuși Putin. După mai bine de un an de teste în condiții extreme de vreme și de drum, liderul de la Kremlin și-a dat acordul pentru ca mașina să intre în producția de serie. Producția a demarat anul trecut în vară, la uzina deținută de Ford și compania rusă Sollers în orașul Ielabuga din republica rusă Tatarstan.

După cum se poate observa, luxuosul sedan seamănă izbitor cu un Rolls-Royce. Există, însă, o serie de detalii care ne duc cu gândul și la Bentley. Rușii recunosc că s-au inspirat de la unele modele produse de cele două mărci britanice, însă nu au copiat întocmai nici un detaliu estetic.

Aurus Senat măsoară 5,6 metri în lungime, o dimensiune foarte apropiată de cea a unui Phantom, spre exemplu. Există și o versiune cu ampatament mărit, care are o lungime de 6,6 metri.

Din punct de vedere estetic, se poate vorbi despre un amestec de elemente preluate de la ambele mărci de lux britanice. În plus, fiecare exemplar Aurus Senat care iese de pe linia de producție poate fi personalizat în funcție de cerințele cumpărătorului.

La interior, Aurus Senat abundă în materiale, finisaje și dotări de lux. Tapițeria este din piele albă perforată, iar ornamentele din lemn au fost realizate printr-o metodă specială de prelucrare și de șlefuire. Lemnul elegant acoperă planșa de bord, consola centrală, fețele ușilor și porțiuni din plafon.

Aurus Senat are sistem de propulsie hibridă de 598 CP și 880 Nm

Limuzina de lux poate fi echipată cu scaune posterioare rabatabile și încălzite, perdele de mătase și ecrane LED. De asemenea, Putin are la dispoziție măsuțe pliabile montate în spătarele scaunelor din față. De asemenea, liderul rus folosește un mini-frigider dotat cu pahare de cristal.

Limuzina liderului rus este pusă în mișcare de un sistem de propulsie hibridă. Acesta are la bază un motor V8 twin-turbo de 4,4 litri, furnizat de Porsche. Unitatea produce o putere maximă de 598 CP și 880 Nm de cuplu. Din ansamblu mai fac parte o transmisie automată cu nouă rapoarte și un sistem de tracțiune integrală.

Cu actualele resurse, limuzina rusească de 2,8 tone sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 6 secunde. Viteza de top anunțată este de 250 km/h. Reprezentanții Aurus vor introduce în viitor și o versiune V12 de 6,6 litri. Aceasta va oferi un bagaj de putere impresionant: 848 CP.

Cea mai mare parte din producție – 70%, iar mai târziu chiar 80% – este destinată exportului. Senat va ajunge în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America de Sud și China. În contextul actual al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, este posibil ca exemplarele alocate pieței din Europa de Vest să nu mai fie exportate.

Prețul unui exemplar Aurus Senat este de 18 milioane de ruble. În acest moment, suma este echivalentul a circa 150.000 de euro la cursul actual. După cum se știe, rubla rusească s-a prăbușit pe fondul sancțiunilor economice și financiare dictate de UE și SUA împotriva Rusiei.

Sursa: HotCars

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Aurus


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide