Australia introduce ”permisul de conducere pentru supercar”. Noi interdicții pentru șoferi

Autor: Radu Țuțulan 06 aug. 2023 Știri auto

Șoferii din Australia care dețin un hypercar vor fi obligați să obțină un ”permis de conducere pentru supercar”, iar în lipsa acestei licențe speciale nu vor mai avea dreptul să urce decât la volanul mașinilor…normale.

Parlamentul australian a decis să modifice legislația și a introdus ”permisul de conducere pentru supercar”. Această licență specială, care devine obligatorie de la 1 decembrie 2024, este destinată șoferilor de „vehicule de mare putere”. Ceea ce înseamnă că posesorii unui supercar, precum Lamborghini Huracan, nu vor mai avea dreptul să le conducă decât dacă obțin ”licența U” (licența Ultra).

Cine e obligat să dețină permis de supercar

Australia definește orice vehicul cu o masă brută a vehiculului mai mică de 4.500 kg care are un raport putere-greutate de peste 276 kW (375 CP) pe tonă (1.000 kg) ca un UHPV (Ultra High Power Vehicule), adică supercar. Astfel, un hypercar precum Lamborghini Huracan, care are un raport putere/greutate de 292 kW (397 CP) pe tonă, se încadrează în această categorie.

Oricine dorește să obțină o licență de clasă U va trebui să urmeze un curs online, prin intermediul căruia să afle care sunt riscurile la care se expun, care sunt pericolele asociate conducerii unui supercar și cum să conducă preventiv pentru a nu-l scăpa de sub control.

În acest moment, în Australia sunt cel puțin 270 de posesori de supercar care ar trebui să obțină acest permis special, dacă vor mai dori să le conducă.

Noi obligații pentru șoferi

În afară de acest nou tip de permis, șoferii mașinilor UHPV-urilor vor fi obligați să mențină active permanent funcțiile de siguranță, cum ar fi ABS, controlul tracțiunii și controlul stabilității. Cei care le vor opri, riscă amenzi de până la 5.000 de dolari australieni (2.990 euro).

Totodată, statul australian va impune și sancțiuni mai stricte pentru șoferii implicați în accidente mortale. Cauzarea morții sau a vătămării grave prin folosirea neglijentă a unui vehicul va deveni o infracțiune de nivel mediu, ceea ce înseamnă închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care șoferul e a consumat și alcool sau droguri, pedeapsa poate ajunge până la șapte ani de detenție și suspendarea permisului pe o perioadă de 3 ani.

„Aceste reforme sunt menite să-i facă pe oamenii care conduc vehicule de mare putere își asume o responsabilitate mai mare pentru acțiunile lor, asigurându-se în același timp că autoritățile au puterea de a-i urmări pe cei care încalcă legile noastre rutiere și pun viețile altora în pericol”, a declarat procurorul general din Australia de Sud, Kyam Maher, citat de Carscoop.com.

De ce a fost introdus permisul pentru supercar

Propunerea de înăsprire a legislației rutiere și introducere a unui permis special pentru cei care conduc hypercaruri a fost făcută în urma unui accident petrecut în 2019. Atunci, o adolescentă de 15 ani din Glengowrie, Australia, a fost strivită pe veranda propriei case de un Lamborghini scăpat de sub control.

Șoferul a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru omor din culpă, deși familia a susținut că ar trebui să primească o pedeapsă mult mai mare fiindcă a condus nechibzuit o mașină foarte puternică, pe care a transformat-o într-o armă pe roți.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide