Bugetele programelor Rabla, aproape epuizate. Ce fonduri mai sunt disponibile

Autor: Cristian Gubandru 16 feb. 2022 Știri auto

Persoanele juridice au solicitat întregul buget disponibil pentru Rabla Plus, în valoare de 26,5 milioane de lei, în prima săptămână de la lansarea programului, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

În ceea ce privește programul Rabla Clasic pentru persoane juridice, bugetul total este de 17,5 milioane de lei, iar solicitări 40% din fonduri, adică pentru 7 milioane de lei, fiind încă disponibile 10,5 milioane lei.

Bugetul Rabla Clasic pentru persoane fizice

La programul Rabla Clasic pentru persoane fizice, care are un buget total de 100 de milioane de lei, s-au primit solicitări pentru 48,22 milioane (48,22%), iar disponibilul este de 51,78 milioane.

La programul Rabla Plus pentru persoane fizice, bugetul total este de 110 de milioane de lei, din care s-au solicitat 59,22 milioane (53,84%), fiind disponibile 50,78 milioane.

Ediţia 2022 a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus a debutat în data de 8 februarie, la ora 10.00, cu un buget record de 1,24 miliarde lei.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Pentru Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 lei pentru două autovehicule vechi.

Cu prima de casare se pot cumula:

  • un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (cu excepţia motocicletelor), al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (cu excepţia motocicletelor), echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou (fără motociclete), echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

Condiții Rabla Plus 2022

Pentru Programul Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. De asemenea, există posibilitatea casării a două autovehicule uzate.

Cei care casează o mașină veche primesc 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km (WLTP).

Cei care casează două mașini vechi primesc 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.

Pentru fiecare mașină casată mai veche de 15 ani cu normă de poluare mai mică de Euro 3 se mai acordă câte un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

Producătorul de automobile Dacia oferă clienților din țara noastră posibilitatea achiziționării la un preț excelent a noului Logan prin Rabla.

Sursa: AFM

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide