Când pătrunzi în sensul giratoriu cu două benzi, trebuie să cedezi trecerea celor care circulă pe banda 2?

Autor: Promotor 04 apr. 2024 Știri auto
Când pătrunzi în sensul giratoriu cu două benzi, trebuie să cedezi trecerea celor care circulă pe banda 2?

De multe ori, circulația în sensul giratoriu se poate dovedi foarte complicată, în special pentru șoferii care nu cunosc exact regulile rutiere. De exemplu, într-un giratoriu cu două benzi, cedezi trecerea dacă celălalt șofer circulă pe banda 2?

Dezvoltarea infrastructurii rutiere a făcut ca regulile de circulație să fie mult mai complexe.

Astfel, dacă într-un sens giratoriu clasic, cu o singură bandă, prioritate au cei aflați în interiorul rondului, în cazul unui giratoriu cu două sau mai mute benzi, regulile se schimbă.

Cine are prioritate în sensul giratoriu cu două benzi de circulație

Prioritatea se acordă în funcție de indicatoarele rutiere, de marcaje, de culoarea semaforului sau de banda pe care se află un vehicul.

Ceea ce înseamnă că în sensurile giratorii cu două sau mai multe benzi, se va aplica noua regulă, stabilită prin legea circulației.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta. Și doar după ce ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 putem părăsi intersecția.

Dar, când discutăm despre pătrunderea în sensul giratoriu, atunci trebuie să ținem cont de indicatoarele rutiere din intersecție.

Cedezi trecerea dacă celălalt șofer circulă pe banda 2?

Ordinea de trecere a vehiculelor este stabilită, în primul rând, de indicatoarele rutiere. Astfel, pot fi întâlnite sensuri giratorii unde, de exemplu, prioritate au mașinile care urmează să pătrundă în intersecție.

În general, la întâlnirea unui sens giratoriu, va fi amplasat un indicator de avertizare. Un triunghi cu margini roșii în interiorul căruia sunt desenate 3 săgeți negre care formează un cerc, pe fundal alb.

Indicatorul avertizează că urmează o intersecție cu sens giratoriu, iar vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă.

Astfel, chiar dacă celălalt șofer rulează pe banda 2 sau 3 din interiorul sensului giratoriu, șoferii care pătrund în această intersecție sunt obligați să-i acorde prioritate.

Această regulă se aplică și în cazul în care marcajul rutier este continuu. Ceea ce înseamnă că șoferul care urmează să pătrundă în sensul giratoriu e obligat să cedeze trecerea chiar și atunci când celălalt încalcă linia continuă care desparte benzile de circulație.

Cum se stabilește ordinea de trecere în sensul giratoriu

Ordinea de trece într-o intersecție este stabilită de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate, de exemplu).

Așadar, semnalul polițistului este superior culorii indicate de semafor. Iar indicatorul rutier e superior regulilor de prioritate stabilite prin Codul Rutier.

De aceea, șoferii trebuie să țină cont de toate semnalele, indicatoarele și marcajele rutiere atunci când se apropie de o intersecție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide