Care e regula de circulație într-un sens giratoriu decalat. Cine e obligat sa cedeze trecerea?

Autor: Radu Țuțulan 12 apr. 2024 Știri auto
Care e regula de circulație într-un sens giratoriu decalat. Cine e obligat sa cedeze trecerea?

Circulația într-o intersecție se desfășoară după mai multe reguli, de aceea șoferii trebuie să acorde o mare atenție indicatoarelor. Iată care e regula de circulație într-o intersecție cu sens giratoriu decalat și cine e obligat să cedeze trecerea.

Regula de traversare a unei intersecții cu sens giratoriu este, în general, simplă. Șoferii care se află în interiorul acestei intersecții au prioritate față de cei care urmează să pătrundă.

Dar când e vorba de un giratoriu cu mai multe benzi de circulație, regulile devin mai complexe.

Cum se circulă în sensul giratoriu

În prezent există sensuri giratorii cu 2, 3, chiar mai multe benzi de circulație. Aceste benzi, chiar dacă sunt circulare, îi obligă pe șoferi să respecte aceeași regulă ca în cazul drumurilor drepte.

Adică, să semnalizeze când trec de pe o banda pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.

Și chiar dacă regula generală a sensului giratoriu s-a menținut, iar cei aflați în interiorul acestuia au prioritate, se aplică acum și alte reguli.

Astfel, cei aflați în zona centrală a giratoriului, deci pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor, când vor să iasă din sensul giratoriu.

Șofer polițist sens giratoriu (8)

 

Cine e obligat să cedeze trecerea în sensul giratoriu

Codul Rutier actualizat a fost modificat în 2023 și stabilește cine este obligat să cedeze trecerea în sensul giratoriu.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Așadar, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să părăsim intersecția, trebuie să dăm semnal dreapta. Și doar dacă este liberă banda 1, putem să schimbăm direcția.

Care e regula de circulație într-un sens giratoriu decalat

Unele sensuri giratorii sunt decalate față de axul central al drumului. Practic, au fost amenajate astfel încât șoferii care circulă pe un anumit sens de mers să nu fie nevoiți să îl ocolească.

Așa cum se observă în exemplul de mai sus, șoferii care circulă pe tronsoanele 1 și 2, nu ocolesc, practic, sensul giratoriu.

Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte regulile de circulație care se aplică în intersecțiile de acest fel.

Conform legii, la întâlnirea indicatorului de intersecție cu sens giratoriu, toți șoferii sunt obligați să cedeze trecerea celor care circulă în interiorul acestei intersecții. Chiar și atunci când circulă pe banda 1 și un alt vehicul rulează în interiorul giratoriului pe banda 2 și are linie continuă ce interzice schimbarea benzii.

Care este ordinea de trecere în sensul giratoriu decalat

Conform exemplului de mai sus, cei care circulă pe tronsonul 1 sunt obligați să continue deplasarea numai pe direcția înainte. În schimb, trasa 2 poate să meargă înainte sau să vireze la stânga.

Cei aflați pe linia 3 și linia 5 sunt obligați să vireze la dreapta. Iar cei de pe linia 4 trebuie să continue deplasare înainte, urmând apoi direcția liniei 2.

Șoferii care circulă pe banda numerotată cu cifra 6 pot circula înainte sau prima ieșire la stânga. Deci nu pot efectua un cerc complet în jurul sensului giratoriu.

Și doar cei care rulează pe banda 7 își pot continua deplasarea înainte, la stânga sau pot rula în jurul sensului giratoriu.

Astfel, chiar dacă cei care rulează pe banda numerotată cu cifra 1 sau 5 nu ar trebui să se intersecteze cu alte vehicule, având și o linie continuă ce delimitează benzile lor de celelalte trase, sunt obligați să cedeze trecerea. Pentru că, în cazul unul accident, va fi declarată culpă comună. Unul va fi vinovat că a încălcat linia continuă, celălalt că nu a acordat prioritate, conform legii.

Așadar, și în sensul giratoriu decalat, regula de acordare a priorității este aceeași ca într-un giratoriu clasic.

Sens giratoriu cu „bandă turbo”

Există și unele sensuri giratorii dotate cu o așa-zisă „bandă turbo”. Această trasă acordă prioritate de trecere șoferilor aflați pe ea, indiferent de direcția din care vin.

Acest lucru este semnalizat, însă, foarte clar, prin intermediul unui indicator ce stabilește care e drumul cu prioritate.

Astfel, dacă întâlnești un sens giratoriu iar direcția pe care circuli este indicată ca având prioritate, atunci nu ești obligat să cedezi trecerea.

În general, aceste „benzi turbo” sunt delimitate și de stâlpișori care împiedică pe cei aflați în sensul giratoriu să intersecteze pe aceste tronsoane.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide