Semaforul intermitent la dreapta. Ce obligații are primul șofer din coloană și cine are prioritate în intersecție

Autor: Andreea Ditcov 23 dec. 2022 Știri auto
Semaforul intermitent la dreapta. Ce obligații are primul șofer din coloană și cine are prioritate în intersecție

Claxoane, injurii și lumina verde a unui semafor care îți arată intermitent dreapta. Cam așa arată situația unor șoferi aflați în capul coloanei de mașini de pe prima bandă a unei intersecții, care îi încurcă pe cei ce vor să se deplaseze într-o direcție diferită.

Ești prima mașină din coloana de pe banda unu, care așteaptă la semaforul dintr-o intersecție. Intenționezi să mergi înainte, dar semaforul este roșu pentru tine. Pentru alte câteva mașini, care vor să facă dreapta, semaforul este verde intermitent și pentru asta, țin neapărat să te facă atent.

Pentru a clarifica care sunt obligațiile primului șofer de pe banda întâi, am întrebat direct la sursă, iar Inspectoratul General al Poliției Române ne-a răspuns.

„În ipoteza unui drum cu două benzi, în care marcajul atribuit primei benzi permite deplasarea atât la dreapta, cât și în direcția înainte, conducătorul vehiculului poate continua deplasarea în direcția indicată de săgeata verde pe fond negru, cu vârful spre dreapta, cu obligația de a acorda prioritate tuturor vehiculelor și pietonilor care au prioritate de trecere, dar și pe direcția înainte, în momentul în care semaforul electric devine verde pentru acea direcție.”

Ce se întâmplă dacă ajungi pe trecerea de pietoni sau treci de semafor

În cazul în care primul șofer al coloanei decide să îi lase pe cei din spate să treacă și astfel trece de semafor sau ajunge pe trecerea de pietoni, bunăvoința îi poate fi ”răsplătită”.

Referitor la întrebarea privind oprirea dincolo de semaforul electric, potrivit dispozițiilor art. 52, alin. (1) din Regulamentul de aplicare a ordonanței mai sus-menționate (Ordonanța de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – n.r.), „Semnalul de culoare roşie interzice trecerea”. Mai mult, conform prevederilor alin. (2), al aceluiași articol, „La semnalul de culoare roşie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, au răspuns reprezentanții IGPR. 

Ce se întâmplă dacă te încadrezi pe banda greșită?

„Aducem la cunoștință că, potrivit prevederilor art. 107, alin (1) din Regulamentul de aplicare a O.U.G 195/2002, „La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.”, iar nerespectarea obligației antemenționate constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, în conformitate cu dispozițiile art. 101, alin. (1), pct. 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, a mai transmis IGPR.

Amenzile prevăzute în clasa III de sancțiuni constau în 6-8 puncte de amendă și o potențială suspendare a permisului pentru 60 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide