Care este pedeapsa pentru conducerea fără permis auto în 2022

Autor: Cristian Gubandru 22 feb. 2022 Știri auto

Conducerea fără permis auto în 2022 este pedepsită, în funcție de situație, cu 6-8 puncte de amendă sau chiar cu închisoarea. Iată mai jos situațiile în care un șofer este amendat pentru condus fără permis.

Ce întâmplă dacă ești prins șofând fără permis asupra ta

Dacă vă oprește poliția și nu aveți permisul auto puteți primi 4 puncte de penalizare și o amendă între 870 de lei și 1.160 de lei.

Șoferii primesc 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: „refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”.

Dacă nu aveți permis de conducere pentru nicio categorie, pedeapsa poate fi închisoare de la unu la 5 ani.

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Care este pedeapsa pentru conducerea cu permisul suspendat

Conducerea cu permisul suspendat vă poate aduce o amendă sau chiar pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani. Fapta este trecută în paragraful 2 al articolului 335 din Codul Penal, la punctul „conducere fără permis”.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în lege.

Ce sancțiuni primești pentru conducerea cu permis expirat

Articolul 101 din Codul Rutier menționează că circulația pe drumurile publice având permis expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Dacă sunteți opriți de Poliție și aveți permisul expirat este posibil să primiți o amendă între 870 și 1.160 lei. (6-8 puncte de amenda. Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022).

Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 de lei, respectiv 580 de lei. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ați primit.

Legislația în vigoare spune că trebuie să declari pierderea, furtul ori deteriorarea permisului în cel mult 48 de ore. Șoferii care nu declară pierderea sau furtul permisului auto si nu solicită un nou document pot fi sancționați pentru condus fără permis. Documentele pentru eliberarea unui permis le găsiți aici.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide