Cât costă avizul psihologic pentru permis? De unde poate fi obținut acest document

Autor: Radu Țuțulan 10 mart. 2024 Știri auto
Cât costă avizul psihologic pentru permis? De unde poate fi obținut acest document

Persoanele care vor să obțină permisul auto sau să prelungească valabilitatea carnetului de conducere trebuie să demonstreze că sunt apte fizic și mental să conducă o mașină. Iată cât costă avizul psihologic pentru permis și cum poate fi el obținut.

Înainte de a se urca la volanul mașinii, toți șoferii sunt obligați să demonstreze că au capacitatea fizică și psihică de a conduce un autovehicul.

Iar această obligație e valabilă atât pentru cei care vor să dobândească permisul auto, cât și pentru conducătorii care vor să-l reînnoiască.

Ce examene trebuie trecute pentru fișa medicală auto

Pentru a obține dreptul să conducă o mașină, toate persoanele trebuie să treacă de aceste examene medicale:

  • medicină internă;
  • pneumologie;
  • ortopedie și traumatologie;
  • neurologie;
  • psihiatrie;
  • ORL;
  • oftalmologie.

Fișa medicală se eliberează în dublu exemplar, însoțită fiind de adeverința de boli cronice eliberată de medicul de familie.

Dacă la unul dintre examenele menționate mai sus șoferul este declarat inapt, atunci aceasta va fi și concluzia finală a întregii evaluări. Fișa medicală este valabilă timp de un an de la data eliberării ei.

Totuși, e important de știut că sunt o serie de probleme de sănătate care nu permit deținerea unui permis de conducere.

Cum poți obține avizul psihologic?

Conducerea unui autovehicul implică responsabilitate și atenție distributivă. De aceea, un conducător auto trebuie să aibă capacitatea mentală de a lua decizii rapide. Și, desigur, de a face față unor situații de stres.

Astfel, pentru ca o persoană să obțină dreptul de conducere un autovehicul, trebuie să susțină o serie de teste psihologice.

Evaluarea psihologică e compusă atât din probe practice, care simulează situații reale, cât și din teste psihologice auto. În plus, solicitantul va susține și un interviu cu personalul abilitat.

În ce constă examenul psihologic pentru permis auto

Examenul psihologic pentru permis auto constă în:

  • proba creion-hârtie, prin care trebuie să:
    • fie identificate anumite obiecte
    • observate diferențe
    • corelate anumite aspecte
  • probă practică de simulare a unei situații din trafic, cu un aparat informatizat, care testează abilitățile psihologice de șofer
  • interviu, însoțit de consiliere psihologică (dacă este cazul), în legătură cu situații care pot influența conducerea unui autovehicul, precum:
    • evenimente din viață
    • accidente
    • probleme de sănătate
    • trăirea unor situații emoționale puternice.

Psihologul care conduce examinarea urmărește capacitatea de autocontrol, echilibrul emoțional sau atitudinea la factorii de risc sau stres. Astfel, se determină comportamentul, atitudinea și conduita persoanei respective.

Iar dacă se descoperă tulburări de natură psihologică, atunci avizul psihologic nu va putea fi acordat.

Tulburări psihiatrice care nu permit eliberarea avizului psihologic

Permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit persoanelor cu probleme mintale.

Aici se numără cele grave, congenitale sau dobândite (accidente, intervenții chirurgicale pe creier și zona nervoasă, traume), retardul psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei sau incapacității de adaptare.

De asemenea, și persoanelor care au probleme de comportament și reacții agresive, le poate fi refuzat avizul psihologic.

Cât costă avizul psihologic pentru permis și ce valabilitate are

Avizul psihologic pentru permisul auto nu poate fi obținut decât în cadrul unui cabinet psihologic de specialitate.

Pentru că acest document trebuie să conțină semnătura și parafa unui psiholog autorizat.

Costul avizului psihologic este, în general, între 100 și 200 de lei, iar valabilitatea acestuia este de 12 luni, din momentul eliberării.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide