Cât costă ITP în 2024. Ce acte sunt obligatorii pentru a primi drept de circulație cu o mașină veche

Autor: Radu Țuțulan 17 ian. 2024 Știri auto

Toate mașinile trebuie supuse unei inspecții tehnice (ITP) o dată la cel mult 3 ani, însă vehiculele vechi au această obligație anual. Iată cât costă și ce acte sunt obligatorii pentru a primi drept de circulație.

Este important ca toate mașinile care circulă pe drumurile publică să nu prezinte defecțiuni care pun în pericol circulația. Asta înseamnă că sistemele de iluminare, de frânare sau direcție, de exemplu, să funcționeze fără probleme.

Vehiculele trebuie supuse unei inspecții o dată la cel mult 3 ani. Astfel, se certifică faptul că nu au probleme majore. Există cazuri în care, însă, mașinile nu trec de ITP din cauza unor defecțiuni aparent minore.

Defecțiuni din cauza cărora nu treci ITP-ul

Conform legii, defectele constatate la verificarea ITP se împart în:

  • minore (zgârieturi, crăpături fine, mici îndoituri, etc.)
  • majore (sistemul de iluminare, frânare ineficientă, semne ale unui accident, etc.)
  • periculoase (sistem de direcție cu probleme, sistem de frânare cu probleme, sistem de iluminare nefuncțional, etc.).

Defectele minore sunt cele care nu afectează siguranța autovehiculului. De exemplu, la sistemul de iluminat orice bec care nu funcționează este considerat defect major. Cu o singură excepție: lămpile pentru mers înapoi, unde e suficient să se aprindă cel puțin una”, explică reprezentanții unui service din Corbeanca, jud. Ilfov, care efectuează ITP pentru autoturisme.

Dacă la o mașină se constată defecte majore sau periculoase, nu va primi dreptul de circulație și va fi declarat „RESPINS” la ITP. Acesta va fi reprogramat pentru o nouă inspecție după 30 de zile, timp în care proprietarul are obligația de a remedia problemele, altfel va fi din nou respins.

Cât costă ITP în 2024

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani, din momentul achiziției mașinii. Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani.

Iar în cazul mașinilor vechi, care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută anual.

Costul ITP variază, în general, între 100 și 250 de lei, în funcție de cât percepe fiecare stație service. Suma poate varia și în funcție de tipul de vehicul pentru care se face Inspecția Tehnică.

Pentru un autoturism de clasă mică sau medie, costul ITP este, în medie, aproximativ 150 de lei.

Acte necesare pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice

Actele necesare pentru efectuarea ITP în 2024 sunt:

  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto)
  • actul de identitate al conducătorului auto
  • polița RCA valabilă la data inspecției
  • cartea de identitate a autovehiculului (CIV). În cazul în care proprietarul este o societate de leasing, se acceptă o copie ștampilată a CIV ștampilată, cu mențiunea „conform cu originalul”.

Aceste documente sunt necesare pentru orice tip de vehicul, indiferent cât este de vechi.

Cât e amenda pentru ITP expirat

Legea stabilește că, în momentul în care ITP expiră, se suspendă automat înmatricularea unei mașini. Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată.

Astfel, cei care circulă cu o mașină care are ITP expirat, riscă să primească două amenzi, cu o valoare cumulată de peste 6.500 de lei.

Prima amendă e pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil: între 1.485 lei şi 3.300 de lei.

Iar cea de-a doua, pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, pentru care amenda e de 3.300 de lei.

În plus, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul și se rețin atât talonul, cât și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide