Cât faci până la mare dacă mergi pe drumul vechi ca să eviți autostrada aglomerată?

Autor: Elena Luchian 03 iul. 2020 Știri auto
Cât faci până la mare dacă mergi pe drumul vechi ca să eviți autostrada aglomerată?

Fiecare weekend este urmat de știri despre blocaje rutiere pe drumurile spre și dinspre mare sau munte. Autostrada Soarelui și DN-1 sunt victimele ambuteiajelor. Dar cât faci până la mare dacă mergi pe drumul vechi ca să eviți autostrada aglomerată?

Sunt aproximativ 235 de kilometri din centrul Bucureștiului până în Mamaia, județul Constanța, dacă alegi drumul pe Autostrada A2. În mod normal, ar trebui să parcurgi distanța în mai puțin de două ore și jumătate. Dar sfârșitul de săptămână pe timp de vară vine la pachet cu ambuteiaje de proporții chiar și pe Autostrada Soarelui, atât la dus, cât mai ales la întors, duminică seara, când toată lumea părăsește litoralul pentru a ajunge acasă.

Cozi uriașe de mașini se formează mai ales la Fetești, acolo unde mulți șoferi opresc pentru a achita taxa de pod, deși aceasta se poate plăti prin mai multe moduri, mai rapide și mai moderne (pe site-ul dedicat, prin SMS sau în orice benzinărie).

O oprire la benzinărie pentru realimentare sau pentru mersul la toaletă și așa ajungem la destinație după patru ore. În zilele în care nu este aglomerat, aceeași rută poate fi parcursă în aproximativ 2 ore și 20 de minute.

Dar dacă mergi la mare pe drumul vechi?

Tot mai puțini șoferi aleg drumul vechi pentru a ajunge la mare, din simplul motiv că este… vechi. Din centrul Capitalei până în Mamaia sunt 230 kilometri dacă alegi DN3 și DN3A, prin Fetești și Cernavodă.

Nu ai voie să mergi cu 130 km/h pe această rută cum ai merge pe autostradă, dacă nu ar fi aglomerat. Ești restricționat la 50 km/h în localități și la 100 km/h în afara localităților. Asfaltul este bun. Nici urmă aici de denivelările dintre plăcile de beton și de asfaltul cârpit de pe sensul Constanța-București înainte de intrarea în București (carosabilul pe sensul spre Constanța a fost reparat recent și este foarte bun).

Ai o singură bandă de mers aproape tot drumul, dar traficul este redus. Astfel, viteza medie ar putea fi, pe această rută, mai mare decât cea de pe autostrada sufocată de călători care vor să petreacă weekend-ul la plajă.

Google Maps indică 2 ore și 30 minute pe acest traseu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide