Cât timp rămâi fără permis dacă ieși fals-pozitiv la Drug-Test? Cum poți recupera carnetul suspendat

Autor: Radu Țuțulan 13 mart. 2024 Știri auto
Cât timp rămâi fără permis dacă ieși fals-pozitiv la Drug-Test? Cum poți recupera carnetul suspendat

Șoferii pot rămâne fără permis o lungă perioadă dacă rezultatul la Drug-Test este fals-pozitiv. Procedura pentru a-și recupera permisul suspendat este anevoioasă, chiar dacă șoferul nu au consumat nicio substanță interzisă.

Sunt destul de multe alimente, produse de igienă dentară sau medicamente din cauza cărora testele anti-drog ale poliției pot indica un rezultat fals-pozitiv.

Iar în momentul în care se întâmplă asta, autoritățile suspendă automat permisul de conducere și întocmesc dosar penal. Astfel, șoferul nu va mai avea dreptul să conducă până când rezultatele de sânge nu vor demonstra că acesta e „curat”.

Poți să ieși fals-pozitiv la Drug-Test de la o plăcintă cu mac

Alimentele care au la bază o substanță comună cu cea din stupefiante pot pozitiva teste anti-drog. De exemplu, o banală plăcintă cu mac poate genera un rezultat fals-pozitiv la Drug-Test.

Fostul polițist rutier Tavi Perțea, care acum lucrează în cadrul IPJ, a efectuat un experiment cu un dispozitiv de testare anti-drog. După ce a mâncat o plăcintă cu mac de aproximativ 100 de grame, a luat probe de salivă, exact cum face Poliția Rutieră. Iar testul rapid a indicat că este pozitiv la o substanță cu efect psihoactiv.

Am ieșit pozitiv la opiacee, deci de la cornul cu mac. Ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă aș fi fost oprit în trafic și aș fi ieșit pozitiv, așa cum am ieșit acum? Polițistul era obligat să mă conducă la IML pentru a mi se recolta probe biologice de sânge”, a explicat polițistul, în video-ul postat pe canalul său de YouTube.

Cât timp rămâi fără permis dacă ieși fals-pozitiv la Drug-Test?

În momentul în care un test anti-drog iese pozitiv, șoferului îi este suspendat pe loc permisul de conducere și deschide dosar de cercetare penală in rem. Adică se continuă cercetarea faptei, fără a fi acuzată persoana în mod direct.

Conducătorul auto beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție, dar nu va mai avea dreptul să conducă.

Polițistul este obligat să ia aceste măsuri pentru că nu are de unde să știe dacă am mâncat mac sau chiar am consumat substanțe interzise. Procedura asta este, se va întocmi dosar in rem și o să se rețină permisul de conducere […] până când vor veni rezultatele de la sânge și de la urină. Și după câteva luni de zile, când vor veni aceste rezultate negative, atunci o să primești permisul de conducere înapoi”, a mai precizat Tavi Perțea.

Cât durează prelucrarea probelor biologice?

Din păcate, prelucrarea probelor biologice poate dura uneori chiar mai mult de un an. Practic, nu este stabilit clar stabilit. Depinde de numărul analizelor aflate în lucru și de fondurile pe care poliția le are la dispoziție.

Pot fi situații în care un rezultat să fie obținut în câteva zile, cum a fost la vloggerul Doarian Popa. Sau când aceste rezultate efectiv nu mai vin niciodată, cum a fost situația unui șofer care s-a adresat ulterior Avocatului Poporului.

Acestuia i-au fost recoltate probele în data de 25 septembrie 2022, iar până la 3 noiembrie 2023 Poliția încă nu primise rezultatele.

Procedura este una dificilă, cu decalaje mari de timp, conducând astfel la încălcarea de drepturi și libertăți ale parților din dosarele penale”, este concluzia la care a ajuns instituția Avocatului Poporului.

Practic, dacă la Drug-Test un șofer primește rezultat pozitiv, chiar dacă nu a consumat substanțe psihoactive, poate rămâne multe luni fără permis de conducere.

Medicamente care ies pozitiv la Drug-Test

Conducătorii auto trebuie să fi atenți nu doar la alimentele pe care le consumă ci și la medicamente. Pentru că o simplă pastilă de răceală poate pozitiva testul anti-drog al Poliției.

Medicii spitalului CFR Timișoara au întocmit o listă cu medicamente care ies pozitiv la Drug-Test.

Lista cu medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog, publicată de medicii spitalului CFR Timișoara.

Ce pedeapsă se aplică pentru consum de droguri la volan?

Legislația din România este foarte strictă în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului și substanțelor psihoactive.

Cei prinși la volan cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l, se aleg cu dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce. De asemenea, riscă până la 5 ani de închisoare și o amendă de până la 3.300 lei.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul celor prinși la volan sub influența drogurilor. Chiar dacă substanțele psiho-active sunt, de exemplu, medicamente împotriva depresiei.

Pentru că aceste medicamente conțin substanțe ce alterează atenția și capacitatea de reacție a șoferilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide