Ce înseamnă literele de pe cutia de viteze automată. P R N D pe înțelesul tuturor

Autor: Marius Vișan 30 mart. 2022 Știri auto

La un autoturism cu transmisie automată, sistemul mașinii selectează automat treapta optimă de viteză.

Aceasta are în componența ei sisteme hidraulice controlate electronic astfel încât cutia de viteze alege singură o nouă treaptă de viteză. Totul depinde de modul în care se schimbă turația motorului. Astfel, cutia de viteze automată schimbă vitezele în locul șoferului. Nu este nevoie să intrăm în detalii tehnice. Totuși, atunci când te afli la volanul unei mașini cu transmisie automată, este bine să știi ce semnifică literele P R N D de lângă selectorul de viteze.

Ce înseamnă literele P R N D de la transmisia automată?

P – Park

R – Reverse

N – Neutral

D – Drive

Iată care este explicația pentru fiecare:

P – Park, cuvânt din limba engleză care înseamnă parcare. Este opțiunea care trebuie aleasă când mașina este parcată. La multe autoturisme cu cutii de viteze automate, selectorul de viteze trebuie să fie în această poziție înainte ca mașina să poată fi pornită. Această setare blochează cutia de viteze, astfel încât mașina nu poate să o ia la vale, cum se spune.

R – Reverse sau marșarier în limba română. Când setați selectorul de viteze pe „R”, îi spuneți cutiei de viteze să treacă în marșarier. Doar că nu trebuie să vă deranjați să găsiți punctul de contact al ambreiajului, ca la cutiile de viteze manuale. Sistemul electronic al transmisiei automate face acest lucru pentru dumneavoastră. În cazul în care mașina este echipată cu o cameră de mers înapoi, aceasta se va activa și vă va permite să vedeți mai ușor traficul și alte obstacole din spatele mașinii.

N – Neutral sau neutru în română. Cu această selecție aveți posibilitatea de a împinge mașina înainte sau înapoi. Cutia de viteze este deconectată de la motor, astfel încât mașina se poate deplasa independent de turația motorului.

D – sau drive în engleză. Dacă plasezi selectorul de viteze al mașinii în poziția D nu va trebui să te gândești la nimic altceva decât la controlul pedalei de accelerație și a celei de frână. În cazul mașinilor hibride și electrice, trebuie să știți că D are adesea și o setare care reutilizează energia generată atunci când mașina frânează.

La unele modele de mașini cutia de viteze oferă posibilitatea de a schimba vitezele manual. În cazul acestora în dreptul literei D se mai află semnele minus și plus.

Intră în GALERIA FOTO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide