Ce părere au francezii despre Dacia Duster 2? Plusurile și minusurile SUV-ului din Mioveni

Autor: Radu Țuțulan 10 oct. 2023 Știri auto

Dacia Duster 2 este cel mai vând SUV din „Hexagon”, iar francezii nu se mai satură să o laude, considerând, fără pic de ironie, că modelul, lansat deja de mai bine de 5 ani, „este cea mai bună mașină din lume”.

Lansat la începutul anului 2018, Dacia Duster îi încântă și astăzi pe francezi, care nu se mai satură să o laude. Publicația L`argus a realizat un ultim drive-test cu acest model, înainte de lansarea noului Duster.

Și, chiar dacă știau foarte bine ce oferă „vechiul” model, jurnaliștii s-au întrecut în ode la adresa Duster-ului românesc. Iar concluzia…

Dacia Duster: Este una dintre cele mai bune mașini din lume!

Jurnaliștii au luat la teste o Dacia Duster diesel, cu motor de 1.5L și 116CP. Modelul, lansat în ianuarie 2018, are un preț de aproximativ 25.000 de euro în Franța.

Batjocoritori, snobi, pro-electrici sau falși ecologiști, treceți mai departe! Acest ultim test al Daciei Duster, în 2023, va arăta de ce SUV-ul românesc este una dintre cele mai bune mașini din lume! Fără pic de ironie. Acest model este cel mai bine vândut SUV compact în Franța, în fața lui Renault Austral, Peugeot 3008 și Renault Arkana. Și pe locul doi în Europa, unde doar VW Tiguan se descurcă mai bine”, au scris jurnaliștii.

Aceștia au fost impresionați nu doar de prețul foarte scăzut al mașinii construite la Mioveni. Ci și de agilitatea și confortul pe care le oferă.

În Duster, pornești la drum și conduci

Francezii sunt exasperați de mașinile moderne, care piuie, bipăie și vibrează de câte ori depășești viteza minimă. Iar dacă iei un viraj mai agresiv, te trezești că își schimbă singure direcția.

În Dacia Duster, pornești la drum și conduci. Nu trebuie să te chinui în meniurile ecranului tactil pentru a dezactiva funcții inutile și enervante. Are un consum decent, de 5.5 litri/100 km și un cuplu suficient de mare, peste 1.500 rpm, pentru a prelua controlul în treapta a treia la ieșirea dintr-un ac de păr”, a mai scris publicația L`argus.

Publicația a apreciat cutia de viteze cu care e dotat „vechiul” Duster și direcția mașinii. Despre aceasta au scris că este netedă și încântătoare în oraș, iar suspensia absoarbe denivelările de toate formele și mărimile.

Doar pe autostradă, la 130 km/h, Duster ne amintește de designul mai puțin zvelt. Dieselul este zgomotos, iar aerul pe care mașina îl taie, perturbă liniștea generală în călătoriile lungi. Persoane particulare, polițiști municipali, pompieri, angajați ai companiilor de electricitate, toți conduc această mașină și, fără îndoială, laudă același lucru: eficiența sa în orice situație”, au mai apreciat jurnaliștii francezi.

Totuși, ce defecte are Dacia Duster 2

La capitolul defecte, cel mai mare minus identificat a fost izolarea fonică a Daciei Duster 2. Și sistemul de navigație e cam greu de folosit, iar camera de parcare are o rezoluție cam mică.

Este puțin zgomotos pe autostradă, GPS-ul său este o năzbâtie, iar rezoluția camerelor de parcare amintește de un smartphone de acum 15 ani. Și nu are ca dotare opțională un acoperiș panoramic”, a scris L`argus.

Iar concluzia drive-testului este că, deși Dacia Duster Blue dCi 115 4×4 se află la final de carieră, este poate cel mai bun dintre toate modelele Dacia.

Ce este bun la Dacia Duster

O analiză a plusurilor și minusurilor arată că Dacia Duster are cam tot ce vrei:

  • confortabil pe denivelări
  • liniștitor în viraje
  • de neoprit datorită tracțiunii integrale reale
  • 4 x 4 opțional
  • sobru și liniștit (în afară de autostradă, unde izolarea fonică poate fi îmbunătățită)
  • Preț imbatabil
  • Amortizare bine calibrată
  • Motorul diesel eficient din punct de vedere al consumului de combustibil.

Iar la capitolul minusuri pot fi trecute:

  • izolarea fonică insuficientă
  • lipsa unei transmisii 4×4 obligatorii pentru un diesel
  • cutia de viteze EDC.

Nimic de neiertat la acest preț, care echivalează în prezent cu cel al unei mașini de oraș multifuncționale. Și care poate fi redus și mai mult dacă se optează pentru un motor pe benzină fără tracțiune integrală. Să sperăm că viitorul Duster va păstra acest avantaj”, este concluzia francezilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide