Ce pățești dacă ocupi abuziv locul de parcare al altui șofer. Legea a devenit mult mai aspră

Autor: George Cristea 14 dec. 2020 Știri auto

Dacă te gândești că nu are prea mare importanță dacă ocupi locul de parcare al altcuiva, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută. Legea s-a schimbat și a devenit mult mai aspră. Iată ce poți să pățești dacă ocupi abuziv locul de parcare al altui șofer.

Intră în Galeria FOTO

Până nu demult, ocuparea abuzivă a unui loc de parcare era tratată de lege cu indulgență. În cel mai rău caz, contravenientul primea o amendă pentru parcare neregulamentară, asta dacă recidiva după ce primise inițial un avertisment. În cel mai bun caz, nu se întâmpla nimic, polițiștii locali chemați la locul faptei scriind o hârtie inutilă.

Ce riști dacă ocupi abuziv locul de parcare al altcuiva: e un dezastru!

Recent, însă, legislația a fost modificată, iar mașinile parcate neregulamentar pot fi ridicate, inclusiv atunci când sunt parcate abuziv într-o parcare de reședință. Legea 273/2020, recent intrată în vigoare, reglementează, printre multe altele, și activitatea de ridicare a mașinilor și dă puteri sporite autorităților locale în acest sens. Astfel, ridicarea unei mașini se poate face de oriunde de pe spațiul public, nu doar de pe drumurile publice, iar decizia de ridicare poate fi luată în acest caz de polițiștii locali.

Prin urmare, ocuparea abuzivă a unui loc de parcare aflat pe domeniul public va putea fi sancționată de polițiștii locali atât cu amendă, cât și cu ridicarea mașinii parcate abuziv. Ambele pedepse pot fi cumulate, astfel că cel care parchează pe locul altcuiva va avea de plătit atât amenda, cât și tarifele de ridicare și depozitare a mașinii. Amenzile pentru parcare neregulamentară pe domeniul public (în altă parte decât pe drumurile publice) sunt stabilite de autoritățile locale. În funcție de localitate, acestea variază între 200 de lei și pot ajunge la 2.500 de lei în București.

Ce poți face dacă îți găsești locul de parcare ocupat?

Desigur, nu este tocmai plăcut și de regulă, nu există o soluție imediată la o astfel de problemă. Legal, singura ta opțiune este să suni la poliția locală și să anunți ocuparea abuzivă a locului de parcare. La sosirea polițiștilor locali va trebui să poți prezenta actele mașinii, un act de identitate, precum și decizia prin care îți este alocat de primărie locul de parcare respectiv. Decizia ridicării mașinii parcate neregulamentar poate fi decisă tot de polițiștii locali. Totuși, noua legislație a intrat în vigoare abia la finalul lunii noiembrie, și până acum nu am auzit de niciun caz în care să fi fost ridicată o mașină parcată abuziv pe un loc de parcare străin.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide