Ce reprezintă martorul de bord triunghi cu semnul exclamării roșu. Avarie sau atenționare?

Autor: Radu Țuțulan 15 feb. 2024 Știri auto

Martorii de bord au rolul de a avertiza șoferul cu privire la o problemă pe care o are mașina sau de a semnala o situație de drum. De exemplu, un triunghi cu semnul exclamării roșu e o atenționare sau semnalează o avarie?

Toate mașinile au o serie de semnale de alarmă, vizuale și auditive, care te avertizează când mașina ta are probleme.

Aceste situații vor fi afișate pe tabloul de bord al mașinii, care cuprinde o serie de pictograme luminoase.

Ce sunt martorii de bord

Atunci când contactul este pus, în planșa de bord a mașinii se aprind mai mulți martori de diferite culori.

Prin aprinderea simultană a acestora, computerul de bord verifică dacă sistemele mașinii funcționează corespunzător și te anunță că sunt în regulă.

După ce motorul pornește, indicatorii de bord se sting. În cazul în care unul dintre martori rămâne aprins, atunci acesta semnalează o avarie.

Martorii de culoare roșie indică o problemă tehnică gravă sau o problemă de siguranță. Dacă te afli în mers, trebuie să oprești cât poți de repede și să vezi cum poți rezolva problema.

Martorii de culoare galbenă sau portocaliu semnalează o posibilă defecțiune periculoasă. În unele situații, problema se rezolvă de la sine, însă în alte cazuri trebuie mers la service cât mai curând posibil.

Martorii de culoare verde sau albastru au rolul de a informa. De exemplu, notifică șoferul cu privire la portiera deschisă, protbagaj deschis, lumini de întâlnire aprinse, etc.

În general, acestea au culori distincte și o formă sugestivă. De exemplu, indicatorul pentru fază lungă este un far de culoare albastră cu trei linii orizontale și are strict un rol informativ.

Însă alți martori de bord, precum un triunghi cu semnul exclamării roșu nu sunt atât de ușor de înțeles.

Martorii de bord care te anunță când mașina are probleme

Când vezi roșu în bord, e grav! Fie este o problemă care ține de siguranță, fie o avarie majoră.

Iată câteva dintre martorii de bord care indică o avarie:

Acest simbol se aprinde când uleiul din motor este degradat sau a fost contaminat cu combustibil. Sau când supapa filtrului de ulei s-a uzat sau când pompa de ulei s-a defectat. Obligatoriu, trebuie să opriți imediat mașina și să cereți ajutorul unui mecanic.

Acest martor indică un nivel scăzut al lichidului de răcire. Cauza poate fi ruperea curelei de transmisie a pompei de apă, pierderea de lichid, defectarea termostatului, înfundarea radiatorului de răcire, funcționarea defectuoasă a ventilatorului de răcire. Sau chiar blocarea curentului de aer prin radiator din cauza insectelor. Opriți mașina, verificați nivelul lichidului de răcire și completați cu antigel sau apă dacă e nevoie. Sau, cel mai sigur, cereți sprijinul unui mecanic.

Acesta indică o problemă a sistemului de încărcare a bateriei. Cauzele pot fi defectarea alternatorului sau ruperea curelei de transmisie la alternator. De asemenea, contactele întrerupte, clemele de fixare și bornele oxidate sau întrerupte ale bateriei pot fi potențiale cauze. Cert este că, într-o astfel de situație, trebuie să vă opriți la cel mai apropiat service. Altfel, riscați să rămâneți cu mașina în drum.

Indicatoare care țin de siguranța mașinii

Sunt și martori de bord de culoare roșie care indică o potențială problemă:

Frâna de mână este trasă! Dacă sunteți în mers și observați acest semn aprins în bord, nu trebuie decât să decuplați frâna de mână. Acest led se aprinde de câte ori trageți frâna de mână. Și se stinge doar după ce aceasta e coborâtă.

Acest martor indică probleme la sistemul de frânare. Fie s-a spart un furtun și ați pierdut lichidul de frânare din vasul pompei de frână, fie este o lipsă de presiune în circuitele de frânare. Sau, la unele mașini, simbolul avertizează că frâna de mână este activată. Opriți mașina, verificați frâna de mână, testați frânele și apoi mergeți spre cel mai apropiat service, dar cu viteză redusă. Dacă descoperiți în mers că frânele sunt tot mai slabe, opriți mașina și chemați o firmă de tractări care să ducă mașina în service. Nu doar că e interzis să circulați cu o mașină care are sistemul de frânare avariat, dar este extrem de periculos.

Pictograma avertizează că sistemul de control al funcționării motorului este defect. În acest caz, cel mai recomandat ar fi ca șoferul să facă o vizită la service pentru ca problema să nu se agraveze.

Acest simbol anunță că centura de siguranță nu este cuplată. La unele mașini se activează doar dacă șoferul nu și-a pus centura, la altele e activ și când pasagerii nu-și cuplează centurile.

Ce faci când în bord se aprinde un martor de culoare galbenă sau portocalie

În general, simbolurile de culoare galbenă ne anunță că un sistem nu funcționează corespunzător. Sau că ar fi bine să verificăm o anumită piesă, precum filtrul de particule, filtrul de combustibil sau presiunea din roți.

În funcție de compartimentul unde se află sistemul sau piesa cu probleme, simbolul are o formă distinctă: motor, roți, direcție, sistem de iluminare, transmisie, combustibil, etc.

Când în bord se aprinde un martor de culoare galbenă/portocalie, atunci e indicat să cereți sfatul unui mecanic. Nu e neapărat să opriți mașina, dar trebuie să verificați cât mai rapid mașina.

Ce reprezintă un triunghi cu semnul exclamării roșu?

Martorul de bord triunghi cu semnul exclamării în interior poate indica mai multe situații sau probleme.

Când are culoarea galbenă sau portocalie, indică o problemă minoră cum ar fi un nivel scăzut al lichidului de spălare a parbrizului sau o portieră uitată deschisă.

În general, avertizarea este însoțită și de un mesaj text care explică ce nu funcționează corespunzător.

Dar, atunci când în bord se aprinde un triunghi cu semnul exclamării roșu, înseamnă că mașina are o defecțiune gravă.

Este recomandat să oprești imediat motorul și să apelezi la un service sau mecanic pentru a te ajuta.

Una dintre cauzele pentru care s-a aprins poate fi scăderea bruscă a nivelului de ulei de motor sau supraîncălzirea motorului.

De asemenea, martorul poate să semnalizeze o defecțiune a sistemului de frânare, a senzorului de presiune ulei ori una apărută la nivelul blocurilor optice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide