Ce vehicule vei putea conduce în 2024 cu permis Categoria B? Schimbări majore în Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 22 dec. 2023 Știri auto
Ce vehicule vei putea conduce în 2024 cu permis Categoria B? Schimbări majore în Codul Rutier

Parlamentul a propus o serie de modificări importante ale Codului Rutier, care vor permite șoferilor ce dețin permis Categoria B să conducă mai multe tipuri de vehicule, în 2024.

Cei mai mulți posesori de permis auto dețin Categoria B. Aceasta permite conducerea foarte multor tipuri de autoturisme și mașini de transport pe drumurile publice.

Dar, o serie de modificări ale Codului Rutier au fost adoptate recent. Astfel, de anul viitor, cei care dețin permis Categoria B ar putea conduce și mai multe tipuri de vehicule, precum motociclete sau tractoare.

Ce vehicule poți conduce în prezent cu permis Categoria B

Conform legii, cei care dețin Categoria B de permis pot conduce aproape orice tip de vehicul de mici dimensiuni.

Condiția este ca acesta să aibă mai puțin de 3.5 tone și cel mult 9 locuri, incluzând pe cel al șoferului.

Ceea ce înseamnă că și dubele de transport marfă și mașinile de teren intră în această categorie. De asemenea, tractoarele mici sau alte utilaje agricole, precum motocultorul, pot fi conduse cu permis Categoria B.

Ai voie să tractezi remorcă dacă ai Categoria B?

Șoferii care au permis Categoria B pot tracta și o remorcă.

Numai că trebuie să fie atenți la trei aspecte:

  • greutatea remorcii nu trebuie să depășească 750 de kilograme
  • greutatea ansamblului (mașina + remorcă) nu trebuie să depășească 4.250 kilograme
  • greutatea remorcii nu trebuie să depășească pe cea a vehiculului.

Doar în aceste condiții are dreptul un șofer care are permis Categoria B să tracteze o remorcă sau o rulotă.

În plus, este recomandat că greutatea maximă a remorcii să nu depășească 30% din greutatea mașinii. De exemplu, dacă mașina are 1.000 de kilograme, atunci remorca încărcată nu ar trebui să aibă mai mult de 250 de kilograme. În caz contrar, aceasta va destabiliza vehiculul, iar pericolul producerii unui accident este foarte ridicat.

Poți conduce motociclete și tractoare cu permis Categoria B în 2024

Șoferii care dețin un permis de conducere Categoria B au dreptul să se afle la volanul mai multor tipuri de vehicule. Deși majoritatea îl folosesc pentru a conduce autoturisme, sunt mulți care conduc dube, camionete, chiar și mopede.

Recent, Parlamentul a ratificat legea care dă dreptul celor cu permis Categoria B să conducă și anumite tipuri de motociclete.

Dar, trebuie să fie îndeplinite mai multe criterii:

  • motocicleta să aibă transmisie automată, capacitatea cilindrică de max. 125 cmc și o putere de cel mult 11 kW
  • raportul putere/greutate să fie de cel mult 0,1 kW/kg, motocicleta să se încadreze în Categoria A1
  • șoferul să aibă vârsta de cel puțin 24 de ani împliniți, o experiență de minimum 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B
  • conducătorul auto a absolvit un curs de pregătire practică de cel puțin 10 ore pentru conducerea unei motociclete.

De asemenea, din 2024 vei putea conduce un tractor dacă ai permis Categoria B. Plenul Senatului a eliminat obligativitatea deținerii de permis specific categoriei de tractoare agricole sau forestiere.

Poți conduce dubă de marfă cu permis Categoria B

Legea rutieră actuală stabilește că posesorul unui permis Categoria B are dreptul să conducă următoarele:

  • autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
  • ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;
  • ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg.

Așadar, poți conduce o dubă de marfă cu permis Categoria B, dacă aceasta are cel mult 3.5 Tone. La ea poate fi atașată și o remorcă, dacă aceasta nu are mai mult de 750 kg.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide