Veste bună pentru șoferii care dețin permis Categoria B! Ce vehicule vor putea conduce de anul viitor

Autor: Radu Țuțulan 07 dec. 2023 Știri auto

Senatul României a adoptat legea prin care se permite celor care dețin carnet de conducere Categoria B să poată conduce și alte tipuri de vehicule.

Cei care vor să conducă un tractor pe drumurile publice, sau alt utilaj agricol mare, trebuie să dețină permis specific acestei categorii.

Dar, prin modificarea legislativă adoptată de Senatul României, această obligativitate va fi eliminată.

Șoferii vor avea voie să conducă tractoare cu permis Categoria B

Plenul Senatului a eliminat obligativitatea deținerii de permis specific categoriei de tractoare agricole sau forestiere pentru cei care deja dețin carnet pentru Categoria B, transmite Agerpres.

În forma inițială, proiectul prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024. Dar această obligativitate a fost eliminată.

Astfel, s-a stabilit că poți conduce un tractor pe drumurile publice dacă deții un permis:

  • categoria B, BE
  • categoria C, C1, C1E, CE
  • categoria D, D1, D1E, DE
  • sau categoria Tr.

Potrivit expunerii de motive, majoritatea celor care conduc în prezent un tractor oricum nu dețin permis pentru categoria aceasta. În schimb, au carnet de conducere pentru alte categorii.

Dar, va mai dura până când această modificare legislativă intră în vigoare. După votul senatorilor, noile prevederi sunt analizate acum și de  Camera Deputaților, care e for decizional. Și dacă modificările vor fi adoptate în forma actuală, trebuie ca Președintele României să promulge noile acte normative.

Deci, abia după publicarea în Monitorul Oficial, șoferii care dețin permis Categoria B vor putea conduce un tractor pe drumurile publice fără a deține permis specific acestei categorii.

Închisoare pentru cei care conduc tractoare fără permis

În prezent, conducerea pe drumurile publice a unui tractor de către o persoană care nu posedă permis se pedepsește cu închisoarea. Sancțiunea este între 1 și 5 ani de detenție, în funcție de decizia instanței de judecată.

De asemenea, și conducerea unui utilaj pentru care șoferul nu deține permis corespunzător categoriei e infracțiune. Pedeapsa în acest caz este între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă.

Deocamdată, aceste prevederi legale se mențin. Astfel, cei care vor să conducă un tractor pe drumurile publice, trebuie să dețină permis Categoria Tr.

Codul Rutier permite, totuși, celor care au permis Categoria B, BE, C sau CE să conducă și utilaje agricole. De exemplu, permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide