China devine cel mai mare exportator de automobile din lume

Autor: Ionuț Vîlciu 22 mai 2023 Știri auto

China a devenit cel mai mare exportator de mașini în primul trimestru din 2023, depășind în acest fel Japonia pe plan mondial.

China a devenit în primul trimestru din acest an cel mai mare exportator de mașini la nivel global. Creșterea vânzărilor de vehicule electrice, precum și capacitatea de a continua relațiile cu Rusia, au ajutat China să devină cel mai mare exportator mondial de vehicule noi în primul trimestru al anului 2023, depășind în acest fel Japonia, relatează Carscoops.

Asociația Producătorilor de Automobile din China raportează că națiunea a reușit să exporte 1,07 milioane de vehicule în total între ianuarie și martie. În aceeași perioadă, Japonia a exportat 950.000 de vehicule. În ciuda pierderii primei poziții, exporturile de mașini ale Japoniei au crescut cu șase procente, comparativ cu primul trimestru din 2022. Cu toate acestea, producătorii auto din China au livrat cu 58% mai multe vehicule în afara țării în primele trei luni ale anului 2023 decât au făcut-o în aceeași perioadă a anului precedent.

China păstrează legăturile cu Rusia

Un factor important care a contribuit la această creștere a fost capacitatea producătorilor auto din China de a vinde vehicule în Rusia. Producătorii de automobile japonezi s-au alăturat companiilor din alte țări aliniate politic cu SUA în retragerea de pe piață după invazia Ucrainei. China nu a făcut-o, iar exporturile lor către Rusia s-au triplat, ajungând la 140.000 de mașini la începutul acestui an.

Expertiza electrică a țării a ajutat și la propulsarea exporturilor sale. Exporturile de vehicule electrice chinezești aproape s-au dublat în primul trimestru al anului, ajungând la 380.000 de unități. Drept urmare, acestea au reprezentat aproape 40% din toate exporturile totale de mașini noi ale țării.

Deși primele două piețe de export ale Chinei au fost Belgia și Australia, a treia ca mărime a fost Thailanda. Producătorii de automobile japonezi au dominat în mod tradițional Asia de Sud-Est, dar vehiculele electrice din China ar putea să o ajute să-și dezvolte cota de piață în regiune.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide