Cum achiziționezi o mașină prin Programul Rabla 2023: documente necesare și procedurile de urmat

Autor: Bogdan Bârliga 27 mart. 2023 Știri auto

Dacă vrei să casezi mașina veche și să cumperi un autoturism nou prin Programul Rabla 2023 sau Programul Rabla Plus 2023 trebuie să urmezi mai multe etape și să prezinți câteva acte. Procesul birocratic poate dura ceva timp astfel că e bine să te înarmezi cu răbdare și să strângi toate documentele necesare.

În principiu pentru cumpărarea unei mașini noi prin Programul Rabla trebuie parcurse aproximativ șase etape și unii dealeri auto se ocupă de aceste proceduri în numele clienților. Dar acest lucru nu înseamnă că vom scăpa de prezentarea unor copii pentru acte și contactarea unor instituții pentru obținerea anumitor documente.

Cum achiziționăm o mașină nouă prin Programul Rabla 2023

Procedurile pentru cumpărarea unui autoturism nou sunt similare indiferent dacă e vorba de achiziția prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus. În primul rând trebuie să pregătești câteva documente și copii ale acestora înainte să te înscrii la un dealer pentru participarea la unul dintre cele două programe.

Lista actelor necesare începe cu prezentarea cărții de identitate în original plus copie, atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul mașinii vechi ce va fi predată pentru casare. Dosarul se completează cu certificatul de înmatriculare al autoturismului vechi și cartea de identitate. Apoi avem nevoie de certificatul de atestare fiscală emis de către direcțiile de taxe și impozite locale din cadrul primăriilor de pe raza unde domiciliază cumpărătorul noului autovehicul, din care să rezulte faptul că nu are datorii. Și în cele din urmă trebuie să obținem și un certificat de la ANAF.

Cu aceste acte ne deplasăm la un dealer autorizat pentru înscrierea în mod electronic în aplicația PSIPAN și după validarea în aplicație proprietarul mașinii vechi se prezintă la un centru de casare autorizat cu autoturismul. În urma procesului de casare se va emite certificatul de radiere a autovehiculului. Cu acest document proprietarul se prezintă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru radierea mașinii casate.

După ce a obținut certificatele de casare și radiere cumpărătorul se reîntoarce la dealer, iar acesta poate elibera factura de achiziție a autoturismului nou. E bine de știut că durata de valabilitate a notei de înscriere în Programul Rabla 2023 și Programul Rabla Plus 2023 este de 120 de zile de la data emiterii.

Câți bani primim pentru mașina veche prin Programul Rabla

În acest an avem câteva modificări aduse programelor de stimulare a achizițiilor de autoturisme noi și cea mai importantă o reprezintă mărirea primei de casare. Pentru o mașină veche statul român oferă acum suma de 7000 de lei (aproximativ 1420 de euro) și dacă se predau două autovehicule vechi suma ajunge la 10.000 de lei. Pe lângă cei 7000 de lei se mai pot cumula o serie de ecobonusuri așa cum s-a întâmplat și la ediția precedentă a Programului Rabla.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide