Cum poți prelungi durata de viață a cauciucurilor. Metoda este simplă și foarte eficientă

Autor: Radu Țuțulan 24 mai 2024 Știri auto
Cum poți prelungi durata de viață a cauciucurilor. Metoda este simplă și foarte eficientă

Șoferii pot să apeleze la o metodă simplă și foarte eficientă pentru a prelungi durata de viață a cauciucurilor. Dar, trebuie să acorde atenție unui mic detaliu, pentru a evita o amendă foarte mare.

Șoferii care sunt atenți la buget și nu-și permit să înlocuiască prea des anvelopele, pot apela la o modalitate simplă de conservare a acestora.

Cauciucurile pot fi înlocuite între ele, prin mutarea de pe o punte pe cealaltă.

Cum poți prelungi durata de viață a cauciucurilor

Metoda simplă și eficientă prin care șoferii pot prelungi durata de viață a cauciucurilor este cea a rotației.

La fiecare jumătate de an sau după 10.000 – 12.000 de kilometri parcurși, roțile pot fi mutate de pe o punte pe cealaltă.

Pentru a maximiza durata de viață a benzii de rulare, trebuie să rotiți anvelopele la fiecare 10.000-12.000 km sau conform specificațiilor producătorului vehiculului dumneavoastră. Se recomandă o inspecție lunară, pentru verificarea uzurii anvelopelor. Cauciucurile trebuie rotite la primul semn de uzură neregulată, chiar dacă aceasta apare înainte de 10.000 km”, recomandă specialiștii în anvelope, citați de Newsweek.ro.

În momentul în care se face rotația, trebuie respectată direcția în care urmează să se rotească pneul. Pe lateralul anvelopei e ștanțată o săgeată care indică direcția de rotație.

Cum se face rotația între anvelope

Rotația între anvelope la mașinile cu tracțiune față se face în două etape.

În prima etapă, roțile de pe față se montează pe spate, iar cele din spate pe față, păstrând aceeași parte.

De exemplu, cauciucul stânga față e mutat pe stânga spate, iar cel stânga spate pe stânga față.

După aproximativ 6 luni sau 10.000 – 12.000 de kilometri, anvelopele spate se mută în „X”. De exemplu, cauciucul dreapta-spate e mutat pe stânga-față, iar anvelopa dreapta-față va fi mutată în stânga-spate.

Iar după alte 6 luni, se repetă prima rotație față-spate, cu respectarea părții pe care sunt montate.

În cazul mașinilor cu tracțiune spate, anvelopele din spate se mută pe aceeași parte în față. Însă, pneurile de pe puntea față se vor monta în „X” pe puntea spate.

De exemplu, cauciucul stânga-spate e mutat pe stânga față, iar cauciucul stânga-față ajunge pe dreapta-spate.

Atenție la acest mic detaliu, pentru a evita o amendă mare!

Indiferent că au anvelope de iarnă, all-season sau de vară, șoferii pot primi o amendă usturătoare dacă sunt prea uzate.

Legea stabilește că, în momentul în care un cauciuc s-a tocit până la un anumit nivel, trebuie înlocuit.

Iar șoferii prinși că folosesc anvelope a căror uzură este dincolo de această limită, riscă o amendă de până la 3.300 de lei. În plus, talonul auto va fi reținut.

Cum verifici nivelul de uzură al unei anvelope

Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea.

Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii.

De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime. În interiorul acestor profile există mici linii de ghidaj. Acestea sunt trasate la anvelopele de iarnă la o înălțime de maximum 4 mm.

În momentul în care profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii de ghidaj, atunci anvelopa trebuie înlocuită pentru că este prea uzată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide