Cum scoți zgârieturile de pe vopseaua caroseriei

Autor: Mihai Morcovescu 29 oct. 2021 Știri auto

Oricât de mult te-ai chinui zgârieturile de pe vopseaua caroseriei mașinii tale sunt un „accesoriu” pe care nu ai cum să-l eviți.

Cauzele apariției zgârieturilor pe mașină sunt multiple, începând cu pietricelele aruncate de roțile altor mașini sau cărucioare de cumpărături scăpate de sub supraveghere și terminând cu tamponări ușoare, crengi de copac, pisici, păsări sau chiar urme de chei lăsate de anumiți „binevoitori”.

Din fericire, dacă este vorba de mici imperfecțiuni ivite pe suprafața caroseriei, ai posibilitatea să le repari singur folosind metode pe cât de populare și ieftine, pe atât de eficiente.

Cum scapi de zgârieturile de pe caroserie?

Cum scoți zgârieturile de pe vopseaua caroseriei

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Pentru a îndepărta zgârieturile de pe vopseaua mașinii trebuie mai întâi să te asiguri că acestea sunt superficiale. Cea mai la îndemână metodă este să treci cu unghia peste zgârietură, iar dacă nu agață înseamnă că zgârietura este minoră și o poți remedia singur. Dacă agață, atunci va trebui să apelezi la un service care are secție de tinichigerie.

Apoi, trebuie să cureți foarte bine zona respectivă cu apă caldă și săpun, iar apoi să usuci locul cu ajutorul unei cârpe fine uscată și curată. Dacă nu vei face asta, când te vei apuca să repari, este posibil să agravezi problema din cauza prafului și a murdăriei.

De abia după ce ai curățat foarte bine zona/zonele cu zgârieturi te vei putea apuca de treabă aplicând una dintre metodele următoare:

Cum repari zgârieturile cu pastă de dinți?

Pentru asta vei folosi un burete sau o cârpă fină din microfibră pe care vei aplica pată de dinți. Aceasta ajută la îndepărtarea zgârieturilor datorită abrazivilor naturali pe care îi conține.

Cu ajutorul acestei cârpe vei freca locul prin mișcări circulare până când pasta de dinți va fi distribuită uniform. La final, spală locul cu apă caldă și săpun pentru a îndepărta surplusul de pastă și șterge locul cu o altă cârpă curată și uscată. Dacă situația o cere, repetă procedeul până când zgârietura va dispărea de tot.

Cum repari zgârieturile cu creion corector?

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe caroseria unei mașini o reprezintă creionul corector special conceput pentru așa ceva.

Înainte de a-l utiliza, trebuie mai întâi să introduci cu atenție vârful cerat în creionul propriu-zis și asigură-te că se umezește suficient apăsând ușor pe el de mai multe ori.

Operațiune constă în trecerea creionului peste zgârietură printr-o mișcare liniară cât mai rapidă pentru ca polimerul din compoziția acestuia să-și poată face efectul. La fel ca în cazul metodei cu pasa de dinți, șterge surplusul cu un burete sau cu o cârpă moale și uscată și, dacă este cazul, repetă procedura.

Cum repari zgârieturile cu cremă de pantofi?

Această metodă poate fi aplicată în special de posesorii mașinilor care au culori închise precum negru, maro sau gri. Pentru a corecta imperfecțiunile de pe caroserie este necesară o nuanță de cremă de pantofi apropiată de cea a mașinii.

Și în acest caz trebuie să cureți foarte bine suprafața cu apă caldă și săpun, iar apoi să ștergi foarte bine cu o cârpă uscată. Apoi aplică puțină cremă de pantofi peste zgârietură și întinde-o ușor și uniform cu un burete sau cu o cârpă fină pe toată zona afectată. La final, „clătește” locul bine-bine tot cu apă caldă.

Cum repari zgârieturile cu ceară lichidă?

Această metodă este foarte rapidă și la îndemâna oricărui șofer, însă trebuie să știi că dă rezultate doar pentru scurt timp. Înainte de a folosi ceara lichidă pentru a repara zgârieturile de pe vopseaua caroseriei va trebui să agiți bine recipientul pentru ca produsul să aibă efect.

Apoi, toarnă o cantitate moderată de ceară pe un buerete sau pe o cârpă moale și aplic-o uniform pe zona afectată folosind mișcări circulare. Lasă produsulsă acționeze 5-10 minute după care curăță cu atenție surplusul cu o lavetă moale.

Cum repari zgârieturile cu oja de unghii?

Ca și în cazurile metodelor anterioare, și în această situație va trebui să cureți foarte bine locul unde urmează să aplici oja de unghii.

Pentru aplicare folosește pensula specială de la sticla de ojă și ai grijă să alegi fie un lac de unghii transparent, fie unul cu o culoare foarte apropiată de cea a mașinii tale pentru că altfel se va observa diferența.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock, Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide