2023: Cum se face radierea mașinii după vânzare? Există și o variantă online

Autor: Radu Țuțulan 08 aug. 2023 Știri auto

Procesul de radiere a unei mașini sau de scoatere definitivă a acesteia din circulație, presupune parcurgerea mai multor etape și depunerea unor acte doveditoare la diverse autorități, iar în unele cazuri se poate face și online.

În momentul în care un vehicul, indiferent că vorbim de mașină, scuter, motocicletă sau camion, este vândut sau înstrăinat altei persoane, fostul proprietar trebuie să ofere cumpărătorului fișa de înmatriculare vizată pentru înstrăinare și Certificatul fiscal prin care se atestă faptul că are achitat impozitul aferent.

În momentul eliberării acestor acte de către cei de la administrația fiscală se face și radierea din evidente a mijlocului de transport.

Cum se face radierea fiscală. Acte necesare

Pentru a radia fiscal vehiculul, după ce l-ai înstrăinat și ai acte care dovedesc acest lucru (act de vânzare-cumpărare, act de donație, etc.), trebuie să te prezinți la Direcția de Taxe și Impozite Locale unde ai domiciliul. Aici vei completa o cerere tip de radiere, pe care o primești de la ghișeu, și apoi trebuie să prezinți următoare acte, în copie și original:

1. Fișa de înmatriculare;

2. Actul de înstrăinare (factură, contract de vânzare-cumpărare, act de donație, hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă sau certificat de moștenitor);

3. Cartea de Identitate a Vehiculului;

4. Actul de identitate al solicitantului (BI/CI – persoane fizice; BI/CI, CIF – persoane fizice autorizate; Certificat de Înregistrare a Societății – persoanele juridice)

Persoanele juridice vor trebui să prezinte și o delegație din partea societății pentru a depune aceste acte. Iar dacă se prezintă altă persoană în locul proprietarului, atunci va trebui prezentată și o procură notarială de împuternicire în vederea înstrăinării vehiculului.

În urma analizei documentelor și doar după ce a fost achitat integral impozitul și taxele datorate statului, se va elibera un Certificat Fiscal care atestă că vânzătorul nu are nicio datorie la bugetul local. Acest certificat se înmânează apoi noului proprietar, care are obligația să înscrie vehiculul în evidențele locale pe numele său.

Cum se face radierea din circulație. Acte necesare

Cei care au dat la casat mașina sau le-a fost furată, ori pur și simplu nu o mai folosesc, pot cere radierea din circulație a vehiculului. Proprietarul trebuie să depună la Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto (DRPCIV) următoarele acte:

  • Cererea de radiere;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului – original si copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului – original si copie;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Fișa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscală completat și semnat de proprietar;
  • Certificatul de radiere în trei exemplare, care se poate descărca de pe site-ul DRPCIV;

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul și împuternicirea reprezentatului legal. În cazul în care documentele sunt depuse de o alta persoană decât titularul va trebui și o procură notarială.

În funcție de motivul cererii de radiere din circulație, se mai pot solicita următoarele:

  • Dovada deținerii unui spațiu adecvat de depozitare (în cazul anumitor tipuri de vehicule);
  • Declaraţie pe proprie răspundere care atestă că vehiculul nu va mai circula pe drumurile publice;
  • Actul oficial care atestă dezmembrarea, casarea sau predarea autovehiculului către „dezmembrări auto” cu scopul de a fi dezmembrat;
  • Documentul care atestă exportul autovehiculului, sunt valabile actul vamal emis de autoritățile române de export sau de cele străine ori certificatul de înmatriculare în străinătate;
  • Actul oficial emis de Poliție prin care se atestă furtul comis în țară sau în străinătate.

Cum se face radierea online

Potrivit OUG 38/2023, operațiunile legate de vânzarea ori înmatricularea și radierea din circulație a vehiculelor se pot face și online. Mai exact, DRPCIV trebuie să dezvolte o platformă informatică, destinată furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor.

Astfel, odată ce cadrul legal a fost creat, serviciile publice electronice ce vor putea fi furnizate prin intermediul acestei platforme.

În acest moment, oferim posibilitatea proprietarilor de vehicule să facă online radierea din circulație, pentru anumite categorii de situații. În primul rând, persoana care deține mașina, de exemplu, trebuie să își creeze un cont pe platforma DRPCIV. Odată creat acel cont, va putea face o serie de operațiuni online, printre care si radierea din circulație. Această radiere se poate face, deocamdată, doar în cazul în care mașina a fost exportată sau a fost predată pentru dezmembrare. Se depun în platformă, în format electronic (scanate sau fotografiate), toate documentele stipulate de lege și primește apoi pe mail confirmarea și actele doveditoare. Pe viitor, probabil din ianuarie 2024, vor fi disponibile și alte servicii online, astfel încât cetățenii să poată obține rapid actele de care au nevoie, fără a mai fi nevoiți să stea la cozi”, a declarat pentru ProMotor, Florentin Brăcea, șeful DRPCIV.

Cei care doresc să-și creeze cont pe platforma DRPCIV, trebuie să se prezinte personal la sediul instituției, pentru a fi luați în evidență. Aceștia trebuie să prezinte un acte de identitate valabil (CI sau BI), să dețină un email și să ofere un număr de telefon la care să poată fi contactați.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide