Cupra Born va dispune de o tehnologie care reduce accidentele cu bicliști și pietoni

Autor: Cristian Gubandru acum 2 luni Știri auto

Cea mai recentă tehnologie de siguranță pentru modelul electric Cupra Born își propune să reducă accidentele cu bicliști și pietoni.

Cupra Born, prima mașină electrică a mărcii, vine cu o tehnologie concepută pentru a proteja utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Modelul complet electric Cupra Born este echipat cu un sistem de sunet AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) special dezvoltat pentru a avertiza utilizatorii vulnerabili ai drumului asupra prezenței mașinii.

Cum funcționează sistemul AVAS pe Cupra Born

Toate vehiculele electrice trebuie echipate cu sistemul AVAS care emite sunete atunci când acestea rulează cu mai puțin de 20 km/h, cu toate acestea, la Born, sistemul este clar perceptibil la viteze care depășesc 40 km/h.

Born este, de asemenea, echipat cu o suită de sisteme avansate de asistență a șoferului (ADAS) concepute pentru a proteja utilizatorii vulnerabili ai drumurilor. De exemplu, sistemul Front Assist cu frânare de urgență este capabil să detecteze atât pietonii, cât și bicicliștii, precum și alte vehicule.

CUPRA Born

Dacă sistemul detectează o coliziune iminentă cu un biciclist sau un pieton, acesta va furniza mai întâi avertismente vizuale și sonore șoferului și, dacă șoferul nu reușește să frâneze la timp sau efortul de frânare este insuficient, frânarea maximă este aplicată automat.

Sistemul este capabil să detecteze utilizatorii vulnerabili ai drumului care traversează drumul, care călătoresc pe marginea drumului și pe cei care traversează ieșind după o mașină parcată. Sistemul funcționează și pe timp de noapte.

Tehnologia Exit Warning funcționează oferind alerte vizuale și sonore pasagerilor care urmează să părăsească vehiculul. Sistemul detectează dacă un alt utilizator al drumului trece pe lângă vehicul în timp ce un pasager vrea să deschidă o ușă. Această tehnologie are potențialul de a reduce în mod semnificativ numărul de bicicliști loviți de „ușile mașiniilor”.

De când s-a „rupt” de compania-mamă Seat, în 2016, Cupra a lansat mai multe modele, între care și electricul Born. Strategia spaniolilor a dat roade pentru că, în 2021, au înregistrat o triplare a vânzărilor. În cadrul unui eveniment online organizat cu ocazia aniversării a patru ani compania a anunțat că vizează o dublare a cifrelor de vânzări.

Două modele complet noi

Strategia „Cupra X 2” prevede inclusiv lansarea a două modele complet noi până la sfârșitul lui 2022. Deocamdată, oficialii Cupra nu au dezvăluit nici un fel de detaliu despre acestea. Ceea ce se știe este că în 2024 va fi lansat noul model electric Tavascan, iar anul următor își va face debutul un alt vehicul cu emisii zero, care se va baza pe conceptul UrbanRebel, prezentat în toamna lui 2021.

Cupra a început producția de serie a primei sale mașini 100% electrice, Cupra Born, la uzina Zwickau din Germania.

Fabrica Zwickau este prima fabrică a grupului Volkswagen pentru vehicule 100% electrice și este considerată cea mai mare și mai eficientă din Europa.

Cu o producție zilnică de până la 1.400 de vehicule, fabrica germană are o capacitate anuală de producție de aproximativ 330.000 de mașini electrice. În plus față de Cupra Born, alte patru modele, Volkswagen ID3, Volkswagen ID4, Audi Q4 e-tron și Audi Q4 Sportback e-tron, sunt produse la această uzină.

Sursa: Cupra


Sursa foto: Cupra


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide